Mainos

Lewis Libby syytteeseen CIA-vuodosta

Presidentti George Bushin hallintoon kuuluvaa Lewis Libbyä syytetään CIA-agentin nimen vuotamisesta lehdistölle. Libby erosi virastaan heti.

Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn henkilöstöpäällikkö Lewis Libby on saanut syytteet CIA-vuotojupakassa. Suuren valamiehistön mukaan syytteet ovat väärän valan antaminen, väärien lausuntojen antaminen ja oikeuden työn hankaloittaminen.

Lewis Libby - hiljainen vaikuttaja

Libby erosi virastaan heti. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, saattaa häntä odottaa jopa 30 vuoden vankeustuomio ja yli miljoonan dollarin sakko.

Jutussa ei ole ainakaan toistaiseksi nostettu muita syytteitä. Tuomioistuinlähteiden mukaan erikoissyyttäjä Patrick Fitzgerald teki kuitenkin selväksi, että myös juttuun yhdistetty presidentti Bushin johtava poliittinen neuvonantaja Karl Rove pysyy tarkkailun alla jutun edetessä.

Tutkimuksissa on pyritty selvittämään, kuka vuoti keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisen agentin Valerie Plamen nimen toimittajille vuonna 2003 sen jälkeen, kun Plamen aviomies oli arvostellut Yhdysvaltain hallituksen päätöstä hyökätä Irakiin.

Salaisen agentin henkilöyden paljastaminen on liittovaltion lain mukaan rikos. Kahden vuoden aikana tutkinta on kuitenkin laajentunut koskemaan sitä, ovatko Valkoisen talon avustajat antaneet vääristeltyjä lausuntoja tai pyrkineet hankaloittamaan tutkintaa.

Valerie Plamen aviomies, diplomaatti Joseph Wilson ja monet tarkkailijat ovat arvelleet Plamen nimen vuotamisen olleen kosto siitä, että hänen miehensä kritisoi Bushin hallinnon toimia.

Niin sanotusta Plamegate-jutusta on muodostunut Bushin hallinnolle sen suurin ja kiusallisin vastoinkäyminen tähän mennessä.

Bush: CIA-tutkinta vakava asia

Presidentti Bush kommentoi illalla lyhyesti varapresidenttinsä henkilöstöpäällikköä Lewis Libbya vastaan nostettuja syytteitä. Bushin mukaan syytteisiin johtanut CIA:n vuototutkinta on vakava asia ja se siirtyy nyt uuteen vaiheeseen.Samalla hän ylisti Libbyä ja korosti, että rikoksista epäillyt ovat syyttömiä kunnes toisin todistetaan.

Libby puolestaan sanoi myöhään illalla olevansa vakuuttunut, että hänet vapautetaan vuotojupakkaa koskevista syytteistä.

-Olen täysin vakuuttunut, että tämän prosessin päätteeksi minut vapautetaan täydellisesti syytteistä, Libby sanoi julkisuuteen antamassaan lausunnossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 28.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.