Levybisnes retroilee saadakseen uusia tuulia - mikä vinyylissä viehättää?

Taistellessaan nettipiratismia ja alenevia myyntilukuja vastaan musiikkiteollisuus hakee uutta virtaa vanhasta julkaisumuodosta.

Tänään alkavan suuren levyalen kunniaksi julkaistaan vinyylipainoksia useista uutuuslevyistä ja myös vanhoista klassikoista. Vinyylinä markkinoidaan niin Jenni Vartiaista ja Chisua kuin Hurriganesia ja Wigmamiakin.

Vinyylit eivät kuitenkaan kokonaan voi paikata CD-myynnin miinuskäyrää, sillä vinyylien osuus markkinoista on alle puoli prosenttia. Retrodesign on kuitenkin kulttuurihistorian osa, jolla on edelleen vankkumaton kannattajakuntansa.

Varta vasten vinyylillä musiikkiaan julkaissut Antti Kangas kertoo, että formaatin vetovoima piilee äänitteen fysiikassa ja konkretiassa:

- Vinyylissä tuo fyysinen ulottuvuus jotenkin pääsee huippuunsa. CD-levyä suuremmat mittasuhteet tekevät kokonaisuudesta näyttävämmän. Myös vinyylin kuunteleminen sisältää paljon enemmän konkretiaa kuin CD:n, täysin digitaalisista formaateista puhumattakaan, Kangas kertoo.

- Vinyylin jälkeen kaikki kehitys on mennyt alaspäin, vinyylilevykaivertamo Timmionin tuottaja Didier Selin toteaa.

- Vinyylin ostaminen ja omistaminen tuntuu isommalta asialta ja suuremmalta arvonannolta itse musiikkia kohtaan, kuin digitaalisen kopion ostaminen, Kangas jatkaa.

Kankaan eli AER20-200:n eri elektronisia musiikkityylejä yhdistävän Glycosaminoglycan Sulodexide -EP:n julkaisusta vastaa pienlevy-yhtiö Siko Records.

Voittaako verkkojakelu konkretian?

Musiikin ostaminen verkosta lähes kaksinkertaistui viime vuonna, kun vuonna 2010 suomalaiset ostivat äänitteitä netistä noin seitsemällä miljoonalla eurolla. CD-levyjen myynti on tipahtanut kymmenessä vuodessa useilla miljoonilla.

- Merkittävin syy pudotukseen on laiton nettilataaminen ja se, ettei saatu laillisia nettikauppoja tarpeeksi nopeasti toimimaan, Musiikkituottajat ry:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä kertoo.

Kyyrä uskoo, että eri julkaisuformaattien yhteiselo jatkuu vielä pitkään, jolloin rinta rinna elävät verkkojakelutuotteet ja fyysiset äänitteet. C-kasetin paluuseen hän ei kuitenkaan usko.

Kumpi on parempi - verkko-ostos vai fyysinen äänite?Keskustele aiheesta Facebook-sivullamme.

Lue myös:

    Uusimmat