Mainos

Levottomuudet yltyvät Irakissa pyhättöiskun takia

Pyhäkköisku raivostutti Irakin shiiat, sunnimoskeijassa räjähti. Kuusi sunnimuslimia on jo saanut surmansa ja 27:een sunnimoskeijaan on hyökätty.

Irakissa tuhannet shiiamuslimit osoittavat mieltään aamuisen pyhäkköiskun jälkeen. Viranomaisten mukaan kuusi sunnimuslimia on jo saanut surmansa ja 27:een sunnimoskeijaan on hyökätty. Shiiojen yhden pyhimmän paikan, imaami Ali al-Hadin mausoleumin, kultainen kupoli romahti kahden räjähdyksen jälkeen Samarrassa. Kukaan ei tiettävästi kuollut tai haavoittunut hyökkäyksessä.

Tapahtumien jälkeen päivällä räjähti pommi sunnimoskeijassa eteläisessä Basrassa otaksutusti kostona. Väkivaltaisuuksien pelätään kiristävän uskontoryhmien välejä.

Irakin pääministeri Ibrahim Jaafari julisti aamuisen iskun takia kolmen päivän maansurun. Shiiojen korkein hengellinen johtaja suurajatollah Ali al-Sistani kehotti puolestaan kaikkia shiioja ilmaisemaan vastalauseensa. Hän vaati ihmisiä kuitenkin jättämään sunnimoskeijat rauhaan. Raivostuneet mielenosoittajat ovat kuitenkin Irakin islamilaisen puolueen mukaan vahingoittaneet päivän mittaan liki 30:tä sunnimoskeijaa.

Shiiat lähtivätkin nopeasti kaduille Samarrassa Bagdadin pohjoispuolella ja useissa muissa shiianenemmistöisissä kaupungeissa.

Viranomaisten mukaan iskusta epäiltyinä on pidätetty kymmenen miestä. Mikään ryhmä ei ole kuitenkaan ilmoittautunut hyökkäyksen tekijäksi. Hyökkäyksen pelätään lisäävän jännitystä shiiojen ja sunnivähemmistön välillä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.