Mainos

Levottomuudet varjostivat Omaghin muistojuhlaa

Pohjois-Irlanti hiljentyi tänään muistelemaan historiansa pahinta terroristi-iskua. 29 ihmistä sai surmansa ja yli 300 haavoittui tasan vuosi sitten tehdyssä autopommi-iskussa pohjoisirlantilaisessa Omaghin pikkukaupungissa.

Omaghin pommi-iskua muistellaan


Pommi-iskun muistopäivää vietettiin edellisen yön väkivaltaisuuksien varjossa. Ainakin 27 poliisia ja useita mielenosoittajia loukkaantui väkivaltaisissa yhteenotoissa poliisin ja katolisten mielenosoittajien välillä Londonderryssä ja Belfastissa eilen illalla ja viime yönä. Kauppoja, pankkeja ja autoja sytytettiin tuleen. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja ja palomiehiä kivillä sekä polttopulloilla. Mielenosoittajat vastustivat protestanttien perinnemarsseja, jotka kulkivat katolisten alueiden halki.

Omaghissa pidettiin tänään iltapäivällä ekumeeninen muistotilaisuus ja minuutin hiljainen hetki autopommin uhrien muistoksi. Tuhannet ihmiset kerääntyivät Omaghin pääkadulle, jossa pommi räjähti elokuun 15. päivänä 1998. Muutamaa hetkeä ennen kello 15.10:tä eli varsinaista räjähdyshetkeä ilmoille kajahti irlantilaisten huilujen vaikerrus. Musiikkia seurasi minuutin hiljaisuus, jonka vain itkun äänet rikkoivat.

Myös Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlamin ja Irlannin ulkoministeri Liz O Donnelin osallistuivat tilaisuuteen. Pohjois-Irlannin levottomuudet ovat kestäneet 30 vuotta ja niissä on saanut surmansa 3600 ihmistä. Omaghin pommi-isku tehtiin vain neljä kuukautta sen jälkeen, kun historiallinen rauhansopimus allekirjoitettiin Pohjois-Irlannissa. Pommin oli asettanut Irlannin tasavaltalaisarmeijasta IRA:sta eronnut ryhmä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.