Levottomuudet leviävät Indonesiassa

Indonesian presidentti B. J. Habibie määräsi tänään armeijan puuttumaan kovalla kädellä maassa jatkuneisiin levottomuuksiin samalla kun mellakointi yltyi pääkaupungissa Jakartassa. Mielenosoitusten kerrottiin myös levinneen ainakin kahdeksaan muuhun Indonesian kaupunkiin.

Tuhansien mellakoitsijoiden joukko ryösteli kauppoja, rikkoi ikkunoita ja sytytti tuleen ajoneuvoja Jakartassa. Pohjoisessa kiinalaiskaupunginosassa ainakin kolme rakennusta oli tulessa. Jakartan itäosassa poliisi käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua poliisiasemalle hyökännyttä joukkiota vastaan. Presidentti Habibie syytti useita ryhmittymiä kumouksellisesta toiminnasta ja vaati armeijaa ryhtymään heti tiukkoihin toimiin laittomuuksia vastaan.

Joillakin Jakartan alueilla turvallisuusjoukkoja ei ollut edes näkyvillä, ja kadut olivat täysin mellakoijien vallassa.
-Tilanne ei ole enää kenenkään hallinnassa, sanoi yksi opiskelijoista, joka yritti rauhoittaa ryöstelijöitä.

Pohjois-Sumatralla sijatsevassa Medanin kaupungissa noin 5000 opiskelijaa valtasi lentokentän ja vaati, että heidät kuljetetaan Jakartaan, jotta he voivat ottaa osaa hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin. Turvallisuusjoukot saivat opiskelijat kuitenkin poistumaan paikalta ilman väkivaltaa.

Armeija: Tilanne hallinnassa

Indonesian armeijan mukaan tilanne Jakartassa on vielä täysin viranomaisten hallinnassa. Armeijan edustaja syytti "tiettyjä ryhmiä" yrityksistä luoda pääkaupunkiin kevään mellakointia muistuttava kaaos. Ainakin 1200 ihmistä sai surmansa Indonesiassa toukokuussa puhjenneissa mellakoissa, jotka johtivat presidentti Suharton eroon.

Kymmenettuhannet opiskelijat marssivat jälleen tänään Jakartan keskustan läpi parlamenttitalolle. Mielenosoittajia saattoivat kymmenet merijalkaväen sotilaat, joiden tuen katsottiin olevan merkki yhä selvämmästä hajaannuksesta armeijan sisällä. Indonesian lakiasäätävä kokous (MPR) hyväksyi eilen joukon uudistuksia ja taipui näin ainakin jossakin määrin opiskelijoiden vaatimuksiin. Yksi tärkeimmistä vaatimuksista eli armeijan vaikutusvallan vähentäminen politiikassa ei kuitenkaan toteutunut, vaan armeijalle jäi yhä 75 paikkaa parlamenttiin.

-Vielä on yksi ongelma ja se on armeija ... ei ole mitään loogista syytä siihen, miksi armeijalla on parlamenttipaikkoja, sanoi yksi opiskelijajohtajista.
Monet tänään mieltään osoittaneista vaativat asevoimien komentajan kenraali Wiranton eroa. Wiranton suosio on laskenut huimasti armeijan käyttämien kovien otteiden vuoksi. Viranomaisten mukaan mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä mellakoissa on kuollut viikon aikana ainakin yksitoista ihmistä.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat