Mainos

Levottomuudet leimasivat Intian viimeistä vaalikierrosta

Intian parlamenttivaalien viimeistä kierrosta ovat varjostaneet väkivaltaisuudet. Ainakin 30 ihmistä kuoli vaaleihin liittyvissä välikohtauksissa tänään. Ääriryhmät iskivät Koillis-Intiassa ja surmasivat viisi poliisia eräässä vaalihuoneistossa Assamin osavaltiossa. Naapuriosavaltiossa Tripurassa surmattiin neljä rajavartijaa ja kolme siviiliä. Yksi ihminen kuoli Uttar Pradeshissa ja yksi Madhepurassa, Biharissa, eli samassa osavaltiossa, jossa tämän vuoden aiemmilla vaalikierroksilla on jo kuollut 50 ihmistä väkivaltaisesti.

Intian vaalit

Manipurin osavaltiossa äänestyspäivä on vasta huomenna, mutta jo tänään 16 ihmistä sai surmansa, kun joukko separisteja hyökkäsi puolisotilaallisia poliiseja ja vaalivirkailijoita vastaan ja surmasi 16 heistä. Intian parlamenttivaalit on järjestetty viidessä osassa. Ensimmäisissä osavaltioissa äänestettiin jo 5. syyskuuta. Turvallisuustoimia on kiristetty vaalipäivinä ja turvallisuusjoukoilla on lupa ampua kaikki äänestystoimituksen häiritsijät.

Myös luonnonvoimat vastassa

Yhteenottojen lisäksi myös luonnonvoimat vaikeuttivat äänestystä tänään itäisessä Länsi-Bengalin osavaltiossa. Rankkasateiden aiheuttamat tulvat estivät äänestämisen lähes 400 paikkakunnalla. Eräillä alueilla vaalihuoneet voitiin avata vasta useita tunteja virallisen äänestysajan alkamisen jälkeen.

Tänään äänestysvuorossa oli kymmenen osavaltiota, joissa äänestäjät pääsivät valitsemaan 118 edustajaa Intian 545-paikkaiseen parlamenttiin. Pääministeri Atal Behari Vajpayeen johtama hindupuolue BJP ei ole tähän mennessä kyennyt varmistamaan puolueelle odotettua selkeää vaalivoittoa. Oppositiojohtaja, italialaissyntyinen Sonia Gandhi on sen sijaan vetänyt menestyksekkäästi kongressipuolueen vaalikampanjaa.

Vajpayee luottavainen

Pääministeri Vajpayee kävi tänään äänestämässä Lucknowissa Uttar Pradeshin osavaltiossa. -Me muodostamme hallituksen, vakuutti Vajpayee voitonmerkkiä näyttäen. Yli kuukauden kestänyt vaalimaraton oli kuitenkin jättänyt jälkensä väsyneen oloiseen pääministeriin. Eräillä paikkakunnilla äänestysinnokkuutta laimensi pelko väkivaltaisuuksista. -Menen äänestämään vasta keskipäivällä. Odottelen ja tarkkailen, mikä hetki olisi paras äänestämisen kannalta. Kuka nyt haluaisi tulla tapetuksi yhden äänestyksen takia, pohti assamilainen opettaja osavaltion pääkaupungissa Guwahatissa. Aiempien vaalikierrosten tuloksista on saatu tietoa vain ovensuukyselyjen muodossa. Varsinainen ääntenlaskenta alkaa keskiviikkona ja sen arvioidaan kestävän vuorokauden verran.
(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.