Mainos

Levottomuudet jatkuvat Uzbekistanissa

Kapinalliset ovat vallanneet hallintorakennuksia Andizhanin kaupungissa ja vapauttaneet 2 000 vankia. Yhteenotoissa on kuollut useita ihmisiä.

Keskiaasialaisen Uzbekistanin armeijan joukot avasivat tänään tulen mielenosoittajia vastaan itäisessä Andizhanin kaupungissa.Sotilaat ampuivat ilmaan ja mahdollisesti myös kohti väkijoukkoa, joka vaati presidentti Islam Karimovin eroa. Ainakin yksi ihminen kuoli ammuskelussa.

Jo viime yönä Andizhanin levottomuuksissa sai surmansa ainakin yhdeksän ihmistä.

Kaupungin keskusaukiolle oli päivällä kokoontunut arviolta 5 000 mielenosoittajaa. Sotilaat ajoivat useita kertoja aukion halki ampuen samalla ympäriinsä. Ihmiset pakenivat paniikissa paikalta.

Poliisin edustaja vahvisti ammuskelun mutta sanoi mielenosoittajien tarttuneen ensin aseisiin.

Yöllä joukko kapinallisia murtautui ensin armeijan asevarikkoon ja sitten vankilaan, jossa pidettiin 23:a ääri-islamilaisuudesta syytettyä vankia. Paikallisen ihmisoikeusryhmän edustajan mukaan tässä yhteydessä vankilasta pääsi vapaaksi 2 000 vankia. Tämän jälkeen kapinalliset valtasivat paikallisen hallintorakennuksen.

Kapinalliset pitivät hallintorakennuksessa kymmentä poliisia vankinaan.

- Tämä oli raja. Meidän sukulaisiamme alkoi kadota. Me kärsimme liikaa, ihmiset olivat epätoivoisia, sen oli loputtava, sanoi yksi kapinallisjohtajista. Hän kertoi, että hänet oli yöllä vapautettu vankilasta.

Venäjältä toivottiin välitysapua

Kapinalliset vaativat Venäjää välittämään kriisissä verenvuodatuksen välttämiseksi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi kuitenkin yöllisten levottomuuksien jälkeen, että kyse on Uzbekistanin sisäisestä asiasta.

Andizhanin keskustaan kerääntyi päivällä tuhansia ihmisiä, jotka halusivat tukea kapinallisia. Väkijoukolle puhuneen erään mielenosoittajan mukaan presidentti Karimovin totalitaarinen hallinto on kiduttanut Uzbekistania, ja ihmiset haluavat nyt oikeudenmukaisuutta, rauhaa ja demokratiaa.

Karimov kiirehti uutistoimisto Interfaxin mukaan kaupunkiin ja neuvotteli illalla kapinallisten kanssa.

Yleisradioyhtiö BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan Andizhanin levottomuuksien taustalla on ihmisten raivo vankien kohtelusta, köyhyys, työttömyys sekä muut sosiaaliset ongelmat.

Kaupungissa puhkesi rauhanomaisia mielenosoituksia jo aiemmin viikolla, kun ihmiset vaativat 23 islamilaisen liikemiehen vapauttamista. Yhden ihmisoikeusryhmän mukaan miehiä vastaan oli esitetty tekaistuja syytöksiä ääri-islamilaisuudesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 13.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.