Mainos

Levoton säävuosi 2013: Supertaifuuni, Eino-myrsky, lämmintä ja tulvia

Säävuosi 2013 muistetaan Filippiineille iskeneestä, äärimmäisen voimakkaasta supertaifuuni Haiyanista. Suomessa vuoden kovimmat myrskyt tulivat lyhyessä ajassa marras- ja joulukuussa.

Filippiineillä Haiyanin tuhoja korjataan vielä pitkään. Taifuunissa sai surmansa ainakin yli 6100 ihmistä. Suomessa Eino-, Oskari- ja Seija-myrskyt aiheuttivat sähkökatkoja ja metsätuhoja loppuvuonna, vaikka myrskyjä olikin tavanomaista vähemmän. Vuosi oli Suomessa mittaushistorian kuudenneksi lämpimin. Myös maapallon mittakaavassa vuosi on ollut tavanomaista lämpimämpi.


Runsasluminen talvi, Australiassa raju helle

Suomessa tammikuu oli maan eteläosassa tavanomaista kylmempi, pohjoisessa lämpimämpi. Helmikuu puolestaan oli selvästi tavanomaista lauhempi. Talvi 2012-2013 oli pilvinen. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan auringonpaistetunteja oli paikoin vähiten 50 viime vuoden aikana. Etelässä talvi oli jo neljäs peräkkäinen runsasluminen talvi.

Australiassa kärsittiin tammikuussa kovista, jopa yli 45 asteen helteistä ja rajuista maastopaloista.

Kevät myöhässä etelässä, Yhdysvalloissa tornadotuhoja

Maaliskuu oli harvinaisen kylmä suurimmassa osassa Suomea. Talvikauden 2012-2013 alin lämpötila mitattiin myöhään, vasta 13. maaliskuuta Taivalkoskella ja se oli -38,2 astetta. Talven aikana pakkanen ei kiristynyt ollenkaan 40 asteeseen. Viimeksi näin kävi talvella 2007-2008. Vuoden kylmin lukema mitattiin 9. joulukuuta Sodankylässä, -39,7 astetta.

Terminen kevät alkoi koko maassa huhtikuun puoleenväliin mennessä. Maan eteläosassa kevät oli jopa kolme viikkoa myöhässä, kun taas Lapissa kevät alkoi tavanomaista aiemmin. Huhtikuussa runsaat sateet aiheuttivat tulvia.

Toukokuu oli paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Erityisen lämmintä oli Lapissa, missä useilla havaintoasemilla mitattiin toukokuun lämpöennätyksiä. Hellepäiviä oli kuukauden aikana yhdeksän, kun tilastollisesti niitä on toukokuussa keskimäärin kolme. Kuukauden ylin lämpötila, 30,5 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla.

Toukokuun 20. päivä raju ja halkaisijaltaan laaja tornado aiheutti yli 20 ihmisen kuoleman Yhdysvalloissa Mooressa Oklahomassa. Keski-Euroopassa puolestaan kärsittiin rankkasateiden aiheuttamista pahoista tulvista touko-kesäkuussa.

Lapin kesä pitkä, Kuolemanlaaksossa polttavaa

Terminen kesä alkoi koko maassa selvästi tavanomaista aikaisemmin, Pohjois-Lapissa jopa yli kuukauden keskimääräistä aiemmin. Kevät jäikin harvinaisen lyhyeksi.

Kesäkuussa hellepäiviä ja ukkosia oli selvästi tavanomaista enemmän. Lämpimämpi kesäkuu on koettu viimeksi suurimmassa osassa maata vuonna 1999. Touko-kesäkuussa hellepäiviä oli 26, mikä on eniten 50 viime vuoden aikana. Kesän korkein lämpötila, 32,4 astetta, mitattiin Liperissä 26. kesäkuuta. Uimavedet lämpenivät nopeasti.

Helteet purkautuivat ukkosiin ja paikoin rankkoihin sateisiin, myös paikallisia tulvia esiintyi. Eniten salamoi 27. kesäkuuta, jolloin koko maassa iski noin 28 500 maasalamaa.

Lämpimän kesäkuun jälkeen heinäkuu oli hieman tavanomaista viileämpi. Elokuun keskilämpötila oli taas koko maassa tavanomaista korkeampi.

Terminen syksy ei ollut alkanut elokuun lopussa vielä missään päin maata, vaikka se tilastollisesti alkaa lähes koko Lapissa elokuun loppuun mennessä. Kesä olikin Lapissa poikkeuksellisen pitkä, laajalti noin neljä kuukautta.

Helteet piinasivat Yhdysvaltojen länsiosaa kesä-heinäkuun vaihteessa. Kuolemanlaaksossa jännitettiin, ylittyykö siellä maailman kaikkien aikojen lämpöennätys. Ennätystä ei syntynyt, mutta korkeimmaksi lämpötilaksi mitattiin 53,9 astetta. Maapallon kaikkien aikojen korkein lämpötila 56,7 astetta on mitattu Kuolemanlaaksossa yli sata vuotta sitten 10. heinäkuuta 1913.

Eino iski Suomeen

Suomen syksy oli lauha ja sateinen. Lokakuun viimeisinä päivinä muun muassa Isossa-Britanniassa, Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa riehui voimakas, yli kymmenen kuolonuhria vaatinut myrsky, joka heikkeni ennen Suomeen saapumistaan. Sen sijaan 17. marraskuuta maan keski- ja itäosan yli kulkenut Eino-myrsky aiheutti laajoja sähkökatkoja ja metsätuhoja. Eino oli yksi 2000-luvun voimakkaimmista syysmyrskyistä.

Terminen talvi alkoi koko Lapissa tavanomaiseen aikaan lokakuun puolivälissä. Marraskuussa Enontekiön Kilpisjärvellä lunta oli jopa 83 senttimetriä, joka lähentelee marraskuun lumensyvyysennätystä.

Heti joulukuun alussa Oskari-myrsky koetteli maan etelä- ja keskiosaa. Seija-myrsky perjantaina 13. joulukuuta aiheutti vahinkoja etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Kaskisissa mitattiin 10 minuutin keskituulen nopeudeksi 30,7 m/s, joka on lähellä Suomen ennätyslukemaa 31 m/s.

Maan keskiosassa terminen talvi alkoi marraskuun lopussa, mikä on tavanomaista myöhemmin. Myös joulukuu on ollut tavanomaista lämpimämpi. Lauha ja sateinen sää aiheutti joulun tienoilla ja loppuvuonna tulvia esimerkiksi Pohjanmaalla.

Haiyan kylvi tuhoa Filippiineillä

Vuoden tuhoisin sääilmiö koettiin Filippiineillä 8. marraskuuta, kun supertaifuuni Haiyan pyyhkäisi saarten ylitse. Taifuunissa menehtyi ainakin yli 6100 ihmistä, lähes 2000 ihmistä on yhä kateissa ja yli neljä miljoonaa ihmistä menetti kotinsa. Haiyan on yksi maailman kaikkien aikojen voimakkaimmista hirmumyrskyistä. Tuulennopeudet olivat ajoittain jopa 87 m/s. Tuulten ja sateen lisäksi tuhoa aiheutti korkealle noussut merenpinta.

Ilmaston lämmetessä myrskyjen on arvioitu voimistuvan entisestään.

– Myrskyjen määrä ei välttämättä lisäänny, ne voivat paikoin jopa vähentyä, mutta myrskyjen ennustetaan olevan aiempaa rajumpia. Kun ilma lämpenee, siihen mahtuu enemmän kosteutta ja myrskyillä on edellytykset voimistua aiempaa voimakkaammiksi, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Atlantilla hurrikaanikausi oli tavallista rauhallisempi. Joulukuun alussa uusi myrsky riepotteli Länsi-Eurooppaa ja Skandinaviaa. Tuulet voimistuivat hirmumyrskyn lukemiin, mutta heikkenivät ennen Suomea. Myös joulun aikaan Länsi-Euroopassa myrskysi ja tulvi. Egyptissä, Israelissa ja Syyriassa satoi joulukuussa lunta.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

MTV UUTISET - REUTERS - AFP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.