Levin hissikiista: Toimitusjohtajan potkujen taustalla erikoiset sähköpostit

Levin hissiyhtiöstä erotetun toimitusjohtajan kohtaloon vaikuttivat muun muassa hänen lähettämänsä sähköpostit, kertoo MTV Uutisten tutkiva ryhmä.  

Levi Ski Resort

Yhtiö pääomistajia ovat Kittilän kunta (52 %) ja Levin Matkailukeskus Oy (42 prosenttia).

Levin Matkailukeskuksen enemmistöomistaja on ammattiliitto Pro. Sitä hallituksessa edustaa puheenjohtaja Antti Rinne.

Levi Ski Resort -yhtiö käynnisti puolisentoista vuotta sitten uuden hissihankinnan suunnitellun. Hankkeen edetessä yhtiön hallituksessa alkoi herätä epäilys siitä, että toimitusjohtaja Jouni Palosaari suosii hissitoimittaja Doppelmayria ja suhtautuu nihkeästi kilpailijaan, Leitneriin. Doppelmayr on aiemmin toimittanut hissejä Leville. 

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen erottamispäätöksen taustalla oli kokemus toimitusjohtajan nihkeydestä tarjousten hankkimisessa, alennuksen pimittäminen hallitukselta ja toisen hissitoimittajan tarjoustietojen vuotaminen kilpailijalle. 

Palosaari itse kiistää, että hän olisi syyllistynyt mihinkään moitittavaan menettelyyn saatikka rikokseen. Palosaari kommentoi asiaa niukkasanaisesti asianajajansa välityksellä. 

– Päämiehelläni ei ole ennen hänen kuulusteluaan mahdollisuutta kommentoida asiaa julkisuudessa, asianajaja viestitti. 

Asianajajan mukaan hänen päämiehensä on toiminut aina 100-prosenttisesti hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

Nihkeyttä jo Italian-matkalla 

Hallituksen jäsenet kiinnittivät huomiota Palosaaren käytökseen viime kevään Italian-matkalla, kun hissiyhtiön edustajat olivat laskettelukeskuksessa tutustumassa Leitnerin hissiin.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan ainakin osa ryhmästä koki, että Palosaari ei ollut kiinnostunut perehtymään hissiteknologiaan laskettelukeskuksessa. 

Lopulta ratkaiseviksi muodostuivat sähköpostit. Niissä Palosaari oli vihjannut Doppelmayrille, että sen tarjouksen tulee alkaa luvulla neljä, jotta se pärjää kisassa. Doppelmayr pudottikin tarjouksensa alle viiden miljoonan euron. 

Hallitus myös ihmetteli, miksi Palosaari ei kertonut sille Leitnerin antamasta viime hetken 10 prosentin alennuksesta. Tarjous oli tullut samana lokakuisena aamuna, kun hallituksen piti päivällä kokoontua päättämään hissitilauksesta. Lopulta hankinta jätettiin kuitenkin kokouksessa pöydälle. 

Pyysi käännösapua

Kun Palosaari oli jo irtisanottu ja tapaus oli poliisitutkinnassa, paljastui lisää erikoista viestittelyä. 

Ilmeni, että Palosaari oli tarjouskilpailun aikana pyytänyt hissiyhtiön työntekijältä käännösapua. Hän halusi työntekijän kääntävän Leitnerin antaman tarjouksen englanniksi, jotta se voitiin lähettää Doppelmayrille.

Hallituksessa myös koettiin, että Palosaaren vitkastelu ylipäätään tarjousten hankkimisessa oli uhannut aiheuttaa jopa kahden miljoonan euron tappion. 

Palosaaren mukaan väite kahden miljoonan euron tappiouhasta on väärä. Hän vetoaa lopulliseen eroon, joka tarjousten hankkimisen jälkeen oli lähempänä 200 000 euroa. 

Potkut maailmancupin päätteeksi

Lopulta Levin maailmancup-viikonloppuna marraskuussa toimitusjohtaja Palosaari sai potkut luottamuspulan takia. Yhtiö yritti ensin salata potkut ja tiedotti, että entinen toimitusjohtaja siirretään hissihankkeen projektipäällikön tehtäviin. 

Itsenäisyyspäivän alla sekä hissiyhtiön omistaja Levin Matkailukeskus Oy että Kittilän kunnanjohtaja tekivät tutkintapyynnön poliisille. Kunnanhallitus perui tutkintapyynnön myöhemmin joulukuussa, kun se oli aiheuttanut valtavan keskustelun kunnassa.

Myös hissiyhtiö on itse tehnyt tutkintapyynnön poliisille. 

Poliisi selvittää asiaa mahdollisena törkeän petoksen yrityksenä. Vaihtoehtoisena rikosnimikkeenä on ollut luottamusaseman väärinkäyttö. 

Tarjouskilpailun lopulta voittanut Leitner ei ole tehnyt tarjoustietojensa vuotamisesta tutkintapyyntöä poliisille. 

Potkuista kerrottiin Rinteen hotellihuoneessa

Levin hissikiista heijastuu yllättäen myös SDP:n puheenjohtajapeliin. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne istuu hissiyhtiön hallituksessa. 

Lukuisissa taustakeskusteluissa Palosaaren puolustajien kanssa potkut henkilöidään Rinteeseen. Puolustajat ovat arvioineet erottamisen todelliseksi syyksi Rinteen "kateuden" menestynyttä Palosaarta kohtaan. Toisen hissiyhtiön suosimista ei pidetä pahana, koska Doppelmayr on aiemminkin toimittanut hissejä Leville.

Palosaaren asianajajan MTV Uutisille välittämässä viestissä viitataan myös Rinteeseen ja kohtaamiseen ennen varsinaista hallituksen kokousta. 

– Erottaminen on ilmoitettu päämiehelleni Levi World Cup -kisan jälkeen hallituksen jäsenen Antti Rinteen hotellihuoneessa, ja hänellä ei ole tiedossa perusteita erottamiselleen, viestissä todetaan.   

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja