Levät tehoseurantaan kesällä

Levätilannetta seurataan tänä kesänä tehostetusti koko maassa. Ympäristökeskukset ja Merentutkimuslaitos julkaisevat viikoittain valtakunnallisen levätilannekatsauksen, jonka tiedot perustuvat havaintoihin yli 200 kohteesta.

Viime kesä oli erityisen otollinen levien massaesiintymiselle, sillä sää oli pitkään lämmin ja tyyni. Laajoja levälauttoja on esiintynyt Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämeren eteläosassa. Sen sijaan pohjoisempana Merenkurkussa ei ole havaittu suuria levälauttoja. Tänä keväänä leväesiintymiä on ollut ainakin Suomenlahdelta.

Levätilannetta seurataan kesän mittaan niin merialueella kuin sisävesilläkin. Seurannasta vastaavat vapaaehtoiset henkilöt.
-Tehtävään koulutetaan ympäristönsuojelusihteereitä, ympäristökeskusten omaa henkilökuntaa ja tavallisia kansalaisia, kertoo ylitarkastaja Karl-Erik Storberg Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta.

Aiempina vuosina leväseuranta on perustunut lähinnä satunnaisiin, kansalaisten tekemiin ilmoituksiin. Nyt havainnot kerätään valtakunnalliseen leväkatsaukseen, joka julkaistaan joka torstai. Levätiedotteen voi lukea myös internetistä ympäristöhallinnon sivulta. Seurannan tavoitteena on saada vertailukelpoista tietoa koko maan levätilanteesta.

Leväkukintojen määrä riippuu veden ravinnepitoisuudesta ja valon määrästä. Poikkeukselliset ravinnepitoisuudet voivat johtaa levien massaesiintymiseen. Osa leväkukinnoista noudattaa vuodenaikojen vaihtelua. Keväisin tyypillinen levä on piilevä. Sinileväkukinnat ajoittuvat tavallisesti myöhempään kesään, jolloin vedet lämpenevät.
-Leväryhmiä tunnetaan parikymmentä, levälajeja sen sijaan on useita kymmeniätuhansia, kertoo Storberg.

Uusia lajeja kulkeutuu paikasta toiseen mm. laivojen mukana. Arviolta puolet kaikista levistä on myrkyllisiä. Jos levää on runsaasti, niin uimista tulisi välttää. Myöskään kotieläimiä ei ole syytä silloin päästää rantaan.

Lue myös:

    Uusimmat