Mainos

Leuto ja sateinen sää rassaa hakkuita ja puukuljetuksia

Metsäyhtiöiden mukaan sekä maasto että tiet ovat nyt erittäin huonossa kunnossa. Säätiedotukset lupaavat kuitenkin metsämiehille helpotusta eli pakkasia loppuviikosta.

Väliin leudoksi ja sateiseksi kääntynyt alkutalvi on rassannut hakkuita ja puukuljetuksia. Vielä ei metsäyhtiöiden metsäosastoilla nähdä kuitenkaan painajaisia sohjoisesta viime talvesta.

Metsäliiton metsäjohtaja Juha Mäntylä arvioi, että puunhankintatilanne on tiukka, muttei mitenkään kriittinen.

- Viime viikonlopun ympärillä olleet sateet muuttivat tilannetta niin, että kuljetustenkin osalta talvikelit ovat nyt ohi mennyttä aikaa. Sekä maasto että tiet ovat nyt erittäin huonossa kunnossa, arvioi Mäntylä.

Hänen mukaansa tilanne on tiukin kuusi- ja koivukuitupuussa.

- Kuusikuitua tulee etupäässä harvennuksessa ja varsinkin kuusen harvennus on sellainen, että haluamme toimia vastuullisesti, ettei sinne jää painumia, koska siellä on aina lahoriski olemassa, Mäntylä sanoo.

Stora Enson metsäpäällikön Matti Karjulan mukaan Stora Enson osalta tilanne on vielä varsin normaali.

- Kyllä tämä hankala tilanne on. Meillä tukin ja sellukuitujen tilanne on hyvä. Tiukimmalla on hiomakuusi, mutta siinäkään ei ole mitään akuuttia kriisiä, Karjula sanoo.

UPM:n metsäpäällikkö Sixten Sunabacka muistuttaa, ettei kulunut syksy kokonaisuudessaan ole ollut kovin huono.

- Tuossa oli jonkunlainen pakkaskausi, jolloin sivutiet jäätyivät pinnasta niin, että teiden varsilta sai kyllä puuta pois, Sunabacka toteaa.

Pakkasia tilauksessa

Mäntylä arvioi, että suurempia ongelmia tulee, jos sateinen ja lauha keli jatkuu vielä viikon verran. Hänen mukaansa siinä tapauksessa joudutaan tekemään korjaavia toimenpiteitä. Samoilla linjoilla on myös UPM:n Sunabacka.

- Jos ei keli muutu tällä viikolla, niin korjuut käännetään takaisin näihin puhtaisiin kelirikkoleimikoihin, Sunabacka sanoo.

Säätiedotukset ovat lupailleet metsämiehille helpotusta eli pakkasia loppuviikosta.

- Kun on näin kostea keli, niin tuollainen 5-10 asteen pakkanen riittää jäätämään tiet niin, että puu alkaa paremmin kulkea, Mäntylä arvioi.

Puunkuljetuksia pakkaset auttavat jo muutamassa päivässä, sillä routa puree teihin nopeasti. Maastossa tilanteen parantuminen vaatii hieman pidempää pakkasjaksoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.