Mainos

Lesket pitävät uutta avioliittoaan onnistuneina

Varttuneella iällä uudelleen avioituneiden leskien avioliitot ovat useimmiten onnistuneita, ilmenee Itä-Suomen yliopistossa tarkastetusta väitöskirjasta.

Psykologian maisteri Kirsi Pankarinkangas kysyi yli 300 leskeltä, miksi uusi avioliitto oli haluttu solmia ja mitkä asiat aiheuttivat epäröintiä avioitumispäätöksessä. He myös arvioivat uuden liittonsa laatua sekä alkuvaiheessa että kolmen vuoden kuluttua.

Avioituneet lesket olivat 50-80-vuotiaita.

– Liittojen laatu oli hyvä. Noin yhdeksän kymmenestä piti uutta liittoaan vähintään melko onnellisena, tutkija toteaa.

Suurimmiksi erimielisyyden aiheiksi osoittautuivat politiikka sekä tavat ja tottumukset. Varsinaisia riitoja aiheutti pääasiassa puolisoiden erilaisuus.

Avioliittojen vanhetessa onnellisuus ja tyytyväisyys hieman heikkenivät ja jännitteet lisääntyivät, mutta liittojen laatu säilyi kuitenkin hyvänä.

Tutkija löysi myös eroja sukupuolten välillä. Naisilla tyytyväisyys vuorovaikutukseen heikkeni ja liiton tunnesävy viileni. Miesten tyytyväisyys sukupuolielämään puolestaan heikkeni.

– Kokonaisuutena liitoissa vallitsi pikemminkin sopuisuus kuin riitasointuisuus, tutkija tiivistää.

Avioliiton laadulle tärkeitä tekijöitä olivat myös taloudellinen tyytyväisyys ja se, että liitto oli solmittu myönteisten tunteiden varassa ja huolelliseen puntarointiin perustuen.

Avioliitto on turvallinen ja vakaa

Monet lesket perustelivat uutta avioliittoa sillä, että se tuo turvallisuutta ja vakautta.

Leskimiehet ajattelivat naisia enemmän, että uusi liitto tuo helpotusta suruun, yksinäisyyteen ja kotitöiden tekemiseen.

Perintöasiat puolestaan mietityttivät naisia enemmän kuin miehiä. Ennen avioitumista naiset myös pohtivat usein uuden leskeytymisen uhkaa ja kumppanin alkoholinkäyttöä.

Tutkija otti yhteyttä kaikkiin leskiin, jotka olivat menneet Suomessa naimisiin vuonna 2004. Suurin osa heistä oli vielä mukana seurannassa kolmen vuoden kuluttua.

Väitöskirja tarkastettiin Joensuussa perjantaina.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.