Mainos

Leppä ja pähkinäpensas avasivat siitepölykauden

Siitepölyallergiaa aiheuttavat leppä ja pähkinäpensas ovat aloittaneet kukintansa eteläisessä Suomessa. Koivulle allergisten kannattaa puolestaan varata lääkkeitä vapun tienoille.

Katupölyn lisäksi ulkona liikkuvia alkavat kiusata jälleen myös siitepölyt. Lepän ja pähkinäpensaan kukinta on jo täydessä käynnissä eteläisessä Suomessa.

Siitepölytiedotteita laativa Turun yliopiston aerobiologian yksikkö ottaa näytteitä yhdeksästä keräyspisteestä ympäri Suomen. Keräimen tahmapintaiseen näytenauhaan lentelee joskus hyvinkin kaukaisia vieraita.

- Ensimmäiset lepän ja pähkinäpensaan siitepölyt tulevat meille helmikuun puolella Tanskan suunnalta. Toisaalta koivun siitepölyä voi tulla huhtikuun puolessa välissä Baltiasta ja länsi-Venäjältä, tutkija Hanna Ranta Turun yliopiston, aerobiologian yksiköstä kertoo.

Koivu on yliherkkyydestä kärsivien kannalta erityisen ongelmallinen.

- Noin 80 % koivulle herkistyneistä saa oireita myös tuoreista kasviksista, hedelmistä ja vihanneksista, kliinisen allergologian professori Erkki Terho Turun yliopistosta kertoo.

Suomalaisista 10 - 20 prosenttia kärsii jonkinasteisesta siitepölyallergiasta. Sateet yleensä helpottavat oloa. Mikäli oireet eivät kaikkoa antihistamiineilla tai reseptilääkkeillä, kannattaa harkita kolmivuotista siedätyshoitoa. Parhaassa tapauksessa yliherkkyysoireet katoavat kokonaan.

- On jonkinlaista näyttöä siitä, että astman puhkeamista pystytään tällä tavoin siirtämään tai kenties kokonaan estämään, Terho kertoo.

Ja lopuksi yksinkertainen vinkki punasilmäisille allergikoille.

- Silloin kun siitepölyä, jolle on herkistynyt on ilmassa, ei pidä kuivattaa pyykkiä ulkona, Terho muistuttaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.