Mainos

Lepän ja koivun siitepölystä kiusaa allergisille

Viileän kevään vuoksi sekä leppä että koivu kukkivat tänä vuonna osittain samaan aikaan.

Siitepölykausi on alkanut Etelä- ja Keski-Suomessa. Lepän siitepölymäärien uskotaan nousevan runsaiksi lähipäivien aikana.

Lepän ja koivun kukinnat osuvat tänä vuonna poikkeuksellisesti samoille päiville viileän kevään vuoksi. Koivun kukinnan arvioidaan alkavan vapun jälkeen.

-Yleensä lepän kukinta on ehtinyt loppua ennen koivun kauden alkamista. Nyt kukinta-ajat menevät osittain päällekkäin, kertoo tutkija Hanna Ranta Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Rannan mukaan lepän kukinnasta tulee runsas. Lepän siitepölyä tulee Suomeen myös kaukokulkeumina, sillä pölyä on havaittu lähialueilla suurehkoja määriä.

Metsäntutkimuslaitoksen mukaan koivun kukinta on Lounais-Suomessa runsasta ja muualla Etelä-Suomessa keskinkertaista. Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa kukinta voi paikoitellen jäädä vaatimattomaksi ja Lapissa heikoksi.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan koivun siitepölyallergiasta kärsii jopa 10-15 prosenttia suomalaisista. Heistä suurin osa on allergisia myös lepän siitepölylle. Lounais-Suomen ja läntisen Uudenmaan allergikoille kiusaa tuottaa myös pähkinäpensaan siitepöly.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.