Mainos

Leonia nosti talouden kasvuennustetta

Leonia-pankki nosti Suomen talouden kasvuennustetta täksi ja ensi vuodeksi 0,3 prosenttiyksiköllä.

Leonia-pankin mukaan talouskasvuennusteen nostoa voi hyvällä syyllä perustella edelleen nopeasti kasvavalla viennillä, joka jatkuu vahvana sekä loppuvuoden että ensi vuonna.

Kokonaistuotanto kasvaa Leonian tuoreen suhdannekatsauksen mukaan tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 4,4 prosenttia. Leonian kasvuennuste on 0,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin valtiovarainministeriön ja 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Suomen Pankin kesäkuussa julkaisemat ennusteet.

Ensi vuoden kasvun Leonia arvioi samaksi kuin keskuspankin ekonomistit ja 0,2 prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin VM. Talouskasvu jatkuu Leonian mukaan laaja-alaisena, sillä viennin lisäksi myös kotimainen kysyntä kasvaa vakaasti.

Seitsemän lihavaa vuotta

Tuotanto on kasvussa kaikilla päätoimialoilla. Suomen talouskasvu on jatkunut nopeana jo noin seitsemän vuoden ajan. Kokonaistuotanto on kasvanut keskimäärin 5 prosenttia vuodessa. Tänä vuonna ylletään hieman tätäkin nopeampaan talouden kasvuun. Monesta aiemmasta vuodesta poiketen työttömyys on Leonian katsauksen mukaan vähentynyt tänä vuonna erittäin vaatimattomasti.

Suomen inflaatio on myös vauhdittunut selvästi EU-maiden keskitason yläpuolelle. Leonia nosti kuluvan vuoden inflaatioennusteen 3,2 prosenttiin ja ensi vuoden 2,5 prosenttiin. Pankki arvioi kesäkuussa kuluttajahintojen nousuksi 2,7 ja 2,4 prosenttia.

Suomen työttömyysaste laskee Leonian ekonomistien arvion mukaan tänä vuonna 9,6 prosenttiin eli prosenttiyksikön kymmenyksen hitaammin kuin pankki kesäkuussa arvioi. Ensi vuonna työttömyysaste laskee ennusteen mukaan keskimäärin 8,6 prosenttiin.

Kehittyvien markkinoiden kriisin väistyminen on katsauksen mukaan heijastunut selvästi Suomen vientiin, joka kasvoi tammi-toukokuussa 24 prosenttia. Vienti kehittyneisiin maihin lisääntyi 22 prosenttia. Itäisen Euroopan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maihin vienti kasvoi 39 prosenttia.

Euro nousee aallonpohjasta

Euron nousua ennustetaan

Leonian ekonomistit ennakoivat viennin lisääntyvän tänä vuonna 12,0 ja ensi vuonna 8,0 prosenttia, kun tuonti samaan aikaan kasvaa 8,0 ja 7,0 prosenttia. Kauppataseen ylijäämä nouse tänä vuonna 73,0 ja ensi vuonna 79,0 miljardiin markkaan.

Vaihtotaseen ylijäämäksi Leonia arvioi tänä vuonna 45,0 miljardia ja ensi vuonna 53,0 miljardia markkaa. Kokonaistuotantoon suhteutettu vaihtotaseen ylijäämä nousee tänä vuonna 5,8 ja ensi vuonna 6.3 prosenttiin. Suhdanteiden selkeä vahvistuminen euroalueella sekä Yhdysvaltojen ja euroalueen välisten korkoerojen kaventuminen ovat Leonian mukaan luoneet odotuksia siitä, että euro vahvistuisi vähitellen aallonpohjastaan suhteessa dollariin.

Pankin ekonomistit arvioivat, että eurolla on ensi kesään mennessä edellytyksiä nousta kohti pariteettia dollarin kanssa. Euron korkotaso ja kurssikehitys ovat tukeneet alueen talouskasvua. Leonian ekonomistit varoittavatkin liian nopeasta korkojen nostamisesta.

Katsauksen mukaan euroalueen rahapolitiikan riskinä on, että Euroopan keskuspankki pyrkii torjumaan öljyn korkean hinnan ja euron heikentyneen arvon aiheuttamaa tuontihintainflaation painetta nostamalla korkoja niin kiivaasti, että talouskasvu hiipuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.