Mainos

Leonia kohotti kasvuennustettaan

Leonia-pankki on nostanut Suomen talouden kasvuennustetta tälle ja ensi vuodelle. Pankin ekonomistien tänään julkistaman uusimman arvion mukaan kokonaistuotannon kasvun arvioidaan kohoavan tänä vuonna 5,1 ja ensi vuonna 3,3 prosenttiin.

Kevään ennusteessa vastaavat arviot olivat 4,2 ja 3 prosenttia. Pankin ekonomistin Lauri Uotilan mukaan hyvät näkymät perustavat vahvana jatkuvaan viennin vetoon, jota mm. piristynyt kulutus ja rakentaminen tukevat. Myös hintojen nousupaineet ovat vähäiset ja julkinen talous on tervehtymässä.

Uotilan mukaan Venäjän ja Aasian vaikeudet on otettu arvioissa koko ajan huomioon. Hänen mukaansa ruusuista kuvaa voi uhata vain Aasian kriisin kärjistyminen pahimpien kauhukuvien mukaiseksi ja Euroopan rahaliiton Emun alkaminen sittenkin riitaisana. Kauhukuvassa Japani ei onnistuisi vähitellen korjaamaan talouden kurssiaan, minkä seurauksena Kiina joutuisi devalvoimaan valuuttansa kilpailukykynsä säilyttämiseksi. Tästä taas seuraisi uusi valuuttamyllerrys Aasiassa.

Uotila tähdensi, että uhkakuvista huolimatta pankin ekonomistit pitävät vahvan talouskasvun jatkumista todennäköisimpänä vaihtoehtona. Hän lisäsi, että tehdasteollisuuden näkymien heikentymisestä huolimatta sen kasvu näyttää kaikkien tietojen perusteella pysyvän hyvässä kasvussa vielä ensi vuonnakin. Muut toimialat kompensoivat nyt sen kasvun hidastumista.

Ei pelkoa ylikuumenemisesta

Uotilan mukaan myös pelot talouden ylikuumentumisesta ovat turhia. Hän arvelee, että tämä koskee myös rakentamista ja asuntotuotantoa. Hän tähdensi, että palkkatuloihin suhteutettuna asuntojen hinnat eivät ole erityisen kalliita joitakin poikkeusalueita huolimatta. Hänen mukaansa näin ollen tilanne on toinen kuin 80-luvun lopussa eikä hintojen romahdusta ole nähtävissä.

Puheet rakentamisen liiallisesta kiihtymisestä hän kuittaa huomauttamalla, että myönnettyjen rakennuslupien kasvu on pysähtynyt. Pankin ekonomistit lähtevät nyt myös siitä, että tulevan rahaliiton korkotason yhdenmukaistuminen tapahtuu niin, että korkeiden korkojen maat laskevat korkojaan.

Pääekonomisti Tarja Heinosen mukaan tämä johtuu siitä, että Aasian kriisi on edelleen vähentänyt hintojen nousupaineita eikä kahden pienen maan eli Portugalin ja Irlannin voida olettaa olevan lähtökohta koko tulevan Euromaan korkotasolle. Heinosen arvion mukaan Euromaan ohjauskorko asettuu 3,30-3,40 prosenttiin. Suomen Pankin ohjauskorko eli huutokauppakorko on nyt 3,4 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.