Lentovaraus netistä? Kannattaa kokeilla sekä työ- että kotikoneella

Mikäli haluaa löytää netistä mahdollisimman edullisen lennon tai hotellihuoneen, on syytä nähdä etsinnöissään hieman vaivaa, sanoo it-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen.

Esimerkiksi väitteet siitä, että netin eri palvelut tarjoaisivat macin käyttäjälle kalliimpia vaihtoehtoja kuin pc-käyttäjille, pitävät Järvisen mukaan osin paikkaansa.

– Pari vuotta sitten amerikkalaislehti Wall Street Journal kirjoitti, että sikäläinen Orbitz-nettimatkatoimisto  tarjoaa macin käyttäjille kalliimpia hotellihuoneita ja lentoja siitä syystä, että macin käyttäjät ovat keskimääräistä varakkaampia ja ostavat esimerkiksi 30 prosenttia kalliimpia hotellihuoneita.

Järvisen mukaan tästä syntyi useille virheellinen käsitys, jonka mukaan macillä verkkosivuille saapuville hinnoiteltaisiin tuotteet erilaisiksi kuin pc-käyttäjille.   

– Tämä ei pidä paikkaansa, vaan esimerkiksi Orbitz ainoastaan tarjosi mac-käyttäjille aluksi kalliimpia vaihtoehtoja.

Järvisen mukaan edullista lentolippua etsivän kannattaa kuitenkin kokeilla - mikäli mahdollista - lipun varaamista sekä macillä että pc:llä.

– Jos on työ- ja kotikone ja mahdollisesti mac ja pc, niin kyllä mielestäni kannattaa kokeilla, saisiko niillä eri hinnan. Se voi joskus toimiakin, sillä jokaisella kauppapaikalla on oma logiikkansa siinä, miten ne tietoja arpovat ja analysoivat, totesi Järvinen MTV Uutsislivessä.

"Facebook ja Google tietävät salaisuutemme"

Rekisteröitymispakkoa edellyttävät palvelut seuraavat suurella todennäköisyydellä käyttäjänsä osto- ja muita valintoja.

– Esimerkiksi Facebook ja Google tietävät jo käytännössä kaikki meidän salaisuudet, ja ne antavat sitten tietoa eteenpäin kumppaneilleen.

Jos kuitenkin menee ensimmäistä kertaa palveluun, joka ei vaadi käyttäjätunnusta tai salasanaa, ei yritys saa juurikaan ongittua käyttäjästä tietoja.

– Palvelu näkee, mistä maasta käyttäjä tulee, millaisella koneella ja millä selaimella, mutta sillä ei ole mitään historiaa. Vasta sitten kun käyttäjä on kanta-asiakas ja käy sivuilla monta kertaa, niin palvelulla on dataa, jota analysoida.

Halpaa lentoa havittelevan kannattaa Järvisen mukaan kilpailuttaa eri palveluja keskenään eli käydä katsomassa sama lento useasta eri palvelusta ja jopa lentoyhtiöltä suoraan.

Entä onko selainhistorian tyhjentämisestä hyötyä?

– Tätä voi kokeilla, mutta kyse on kaupan omasta logiikasta. Suoraan palvelut eivät pääse selaimen historiaan, mutta on toki niksejä, joiden avulla ne pystyvät ikään kuin selaimen sisältä käsin lukemaan, missä asiakas on käynyt ja tehdä siitä ehkä jotain johtopäätöksiä. En tiedä, että suomalaisista palveluista yksikään toimisi näin, mutta Yhdysvalloissa tätä on nähty.

Moni Googlella vaikkapa tietoa tietystä automerkistä hakeva on saattanut törmätä siihen, että yhtäkkiä kyseiseen hakuihin liittyviä mainoksia alkaa pompahdella esiin sieltä täältä.

– Niitä voi ponnahdella Facebookissa, Googlen sivuilla ja  myös paikoissa, joilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen kaupan kanssa. Tästä näkee, että tiedot liikkuvat moneen suuntaan siellä kulissien takana

Järvisen mukaan perinteistä yksityisyyttä ei enää ole olemassa sanan alkuperäisessä merkityksessä. Omilla valinnoillaan ja huolellisuudellaan voi kuitenkinjonkin verran vaikuttaa yksityisyyteensä.

– Toisaalta, jos on hyvin määrätietoinen ja johdonmukainen ja surffaa aina yksityisyystiloilla ja vaihtelee selainta, niin voi jossain määrin estää seurantaa, mutta on kyllä tosi hankalaa.

Järvinen suosittelee miettimään tarkoin, minne tietojaan laittaa.

– Ihan kaikkia tietoja ei kannata antaa ihan kaikille palveluille.

Lue myös:

    Uusimmat