Mainos

Lentoliikenteen päästökauppa nostaa lippujen hintoja

Lentolippujen hinnat kallistuvat muutaman prosentin lentoliikenteen päästökaupan takia, arvioi EU-komissio. Lentolipun hinta nousee lyhyillä matkoilla noin viisi euroa ja mannertenvälisillä lennoilla noin 40 euroa.

Lentoyhtiöt itse ovat arvioineet hintojen korotuspaineet huomattavasti suuremmiksi. Polttoaineiden kallistuminen on jo johtanut lentolippujen hintojen nousuun ja vähentänyt lentomatkustamista.

Finnairin ympäristöjohtaja Kati Ihamäen mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida lentolippujen tulevia hintoja. Hänen mukaansa kyseessä on monimutkainen prosessi, jossa on vielä monta avointa asiaa.

- Ensinnäkin se, että tuleeko tästä lentoliikenteen päästökaupasta globaali. Toinen aukioleva asia on se, että kuinka paljon lennetään tänä vuonna kun päästökauppa alkaa ja sitten toisaalta öljyn hinta on aukioleva kysymys edelleenkin, että jatkaako se nousuaan, Ihamäki sanoi MTV:n uutisille. - Kaikkien näiden vaikutus täytyy ottaa huomioon siinä vaiheessa kun tehdään arviota sille, että onko tarvetta korottaa lentolippujen hintoja ja voidaanko sitä ylipäätänsä tehdä.

Lentoliikenteen päästökauppa alkaa vuoden 2012 alussa. Euroopan parlamentti päätti asiasta eilen.

Päästökaupan vaikutuksia kansantalouteen tai lentoyhtiöiden talouteen on hankala arvioida, koska päästöoikeuksien hintaa vuonna 2012 ei tiedetä. Avoinna on vielä sekin, kuinka suuri lentoyhtiöiden tarve on oikeuksien ostamiseen kansallisista huutokaupoista.

Päästökaupan ensimmäisenä vuonna päästöoikeuksista huutokaupataan 15 prosenttia. Loput oikeuksista jaetaan lentoyhtiöille ilmaiseksi. Huutokaupattavaa osuutta kokonaispäästöistä voidaan tarvittaessa kasvattaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.