Mainos

Lentolakko päättynyt

Lakon osapuolet allekirjoittivat iltayhdeksältä valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sopimusluonnoksen. Finnair palaa normaaliaikatauluihin asteittain heti tästä illasta alkaen.

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien lakko on päättynyt. Kiistan osapuolet allekirjoittivat valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sopimusluonnoksen iltayhdeksältä.

Saloniuksen mukaan Finnairin matkustamohenkilökunnan paluu töihin alkaa välittömästi, mutta normaaleihin lentoaikatauluihin palaaminen kestänee jonkin aikaa.

Ratkaisu ei juuri muuta nykyisiä työehtoja. Finnairillle palkattaviin uusiin työntekijöihin sovelletaan nykyisen sopimuksen mukaista palkkausta.

Salonius jätti sopimusluonnoksen osapuolten illalla kokoontuneiden hallintojen käsiteltäväksi. Ne antoivat vastauksensa kello 21.30.

Paluu normaaliaikatauluihin asteittain

SLSY aloitti eilisaamuna lakon vastustaakseen Finnairin päätöstä palkata 500 uutta lentoemäntää virolaisen tytäryhtiönsä Aeron työehdoilla.

Finnair palaa normaaliaikatauluihin asteittain

Finnair aloittaa asteittaisen paluun normaaliaikatauluihin heti tänä iltana. Lakon aikaisista poikkeusaikatauluista luovutaan loma- eli tilauslentoja lukuun ottamatta.

Yhtiö lentää jo ensi yönä ensimmäisen lakon jälkeisen kaukoreittilentonsa Bangkokiin. Huomenna iltapäivänä Helsingistä lähtevät muut Aasian-lennot ja New Yorkin-reittivuoro pyritään myös lentämään.

Euroopan ja kotimaan reittilentojen osalta pyritään pääsemään normaaliaikatauluihin huomisiltaan mennessä. Tilannetta helpottaa se, että viikonloppuisin reittilentoja on vähemmän kuin viikolla.

Etelän loma- eli tilauslennot sen sijaan lennetään vielä viikonlopun ajan poikkeusjärjestelyin, mutta kuitenkin koko laajuudessaan.

Finnairin A350-mallinen Airbus-lentokone

Lakossa apuna vierasta kalustoa

Finnair on käyttänyt lakon aikana apuna vierasta kalustoa. Air France on ilmoittanut, että se ei hyväksy Pariisista lähtevällä lennolla Air Adriatic Airwaysin konetta, jolla Finnair lennon lentää. Määtän mukaan Air Francen tapaus on ainut tähän mennessä.

- Jos he eivät omalta osaltaan hyväksy sitä, niin heidän kiintiöllään olevat matkustajat eivät Air Francen lipuilla varmasti koneeseen tule. Olen kuitenkin melko varma, että asiakkaat vaihtavat lipun tällaisessa tapauksessa Finnairin lippuun.

Air France ei itse lennä Pariisin ja Helsingin väliä, vaan kone on Finnairin. Air France varaa jokaisesta Finnairin koneesta paikkoja niin sanottuina codeshare-paikkoina.

Helsinki-Vantaan terminaalin palveluesimiehen mukaan kentällä on ollut tänään rauhallista, mutta Finnairin lipunmyyntitiskien luona on ollut jonoja. Finnair sai eilen sapiskaa huonosta tiedottamisesta, mutta Määtän mukaan tilannetta on nyt parannettu muun muassa jakamalla lakosta kertovia tiedotteita.

Puhelinpalvelussa ruuhkaa

Määtän mukaan asiakaspalvelussa on käynyt lakon aikana satoja ihmisiä. Pahoin ruuhkautunut puhelinpalvelu vastaanotti eilen noin 5000 puhelua, mikä on kolmasosa normaalin viikon puhelujen määrästä.

Finnair toivoo, että asiakkaat, joiden tiedustelut eivät koske lähellä olevia lähtöjä, ottavat yhteyttä vasta myöhemmin.

Finnair tiedottaa lähtevien lentojensa aikataulusta myös verkkisivuillaan osoitteessa www.finnair.fi/lakko .

Finnairin osuus Helsinki-Vantaalta lähtevistä lennoista on terminaalin palveluesimiehen mukaan noin 70 prosenttia. Jos lakko jatkuu, Finnair varautuu lentämään kaikki lomalentonsa myös viikonloppuna. Viikonloppuna lomalentoja on noin parikymmentä.

Auto ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti eilen ryhtyneensä tukemaan lakkoa lopettamalla Finnairin koneiden tankkauksen. Finnairin mukaan tukitoimilla ei ole vaikutusta, koska koneet tankataan esimiesvoimin tai ulkomailla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.