Mainos

Lentokonevalmistajat: Tuhkapilvessä voi sittenkin lentää

Käsitykset tuhkapilvessä lentämisestä ovat Liikenteen turvallisuusviraston mukaan muuttuneet lentokaaoksen aikana.

Tietyt lentokonevalmistajat ovat nyt sitä mieltä, että tuhkapilvessä lentäminen on mahdollista, jos tuhkan määrä ei ole suuri. Viime torstaina tuhkapilveen lentäneiden Hornet-hävittäjien moottoreista ei löytynyt pahoja vaurioita.

Tähän saakka lentokaaoksessa on sovellettu melko selvää sääntöä, jonka mukaan tuhkapilveen ei ole lainkaan menemistä. Liikenteen turvallisuusviraston apulaisjohtaja Eero Kausalainen kertoo, että nyt lentokonevalmistajat ovat kuitenkin muuttamassa käsityksiään tuhkan seassa lentämisestä.

- Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jotkut valmistajat hyväksyvät sen, että tietyin edellytyksin voidaan lentää silloin, jos tuhkapitoisuus ei ole suuri. Ja ne edellytykset ovat esimerkiksi lentokoneiden huoltoon liittyviä ja tarkastuksiin liittyviä merkittäviä lisävaatimuksia, ja erilaisia muita operatiivisia ohjeita ja menettelyjä.

Eroja myös ennusteissa

Epäselvyyttä on aiheuttanut myös erilaisten ennusteiden erot. Suomi käyttää lentokieltojen pohjana Euroopan ilmatilan turvallisuutta valvovan Eurocontrolin luokittelua. Myös Ilmatieteen laitoksen ennnusteet kuitenkin huomioidaan, jos ne poikkeavat merkittävästi eurooppalaisesta ennusteesta.

- Ilmatieteen laitos edelleenkin tekee vertailevaa tutkimusta, ja jos näyttää siltä, että oleellisia eroja on, niin silloin meidän on luonnollisesti informoitava Eurocontrollille, että tällaisia on, ja arvioitava sitten, onko meidän syytä varoittaa lentoyhtiöitä sellaisista esiintymistä, jotka eivät näy siinä WAAC-tutkimuskeskuksen kartassa.

Ilmavoimat kertoi tänään tarkempia tietoja viime torstaina tuhkaa sisäänsä imaisseista Hornet-hävittäjistä. Alustavien tutkimusten mukaan moottoreille ei aiheutunut merkittäviä vaurioita.

Ilmavoimien kaksi Hawk-konetta ovat valmiudessa Pirkkalan tukikohdassa, jos tuhkapitoisuuksien selvittämiseksi täytyy tehdä lisää lentoja.

Katso Pekko Ylösen juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.