Mainos

Lentoemäntien lakko jatkuu

Finnairin lentohenkilökunnan lakon sovittelu on kariutunut. AKT lopettaa Finnairin lentokoneiden tankkaamisen tukitoimena lakolle. Finnairin mukaan AKT:n toimet eivät vaikuta lentoihin ja yhtiö jopa lisää lentojaan huomenna.

Finnairin lentoja koskeva lakko jatkuu ainakin huomiseen. Neuvottelut lentoemäntien ja stuerttien työtaistelun lopettamiseksi keskeytettiin iltapäivällä tuloksettomina.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan mitään lähentymistä kiistassa ei tapahtunut. Sovittelija kutsui kiistan osapuolet jatkamaan asian selvittämistä huomenna kello 14.30.

Tarkoitus on antaa osapuolten selvittää ratkaisukeinoja omilla tahoillaan, minkä jälkeen Salonius voi harkita mahdollisen sovintoesityksen antamista.

- Tässä tilanteessa esityksen antaminen johtaisi vain uuteen riitaan tai esityksen hylkäämiseen.

Osapuolet eivät jousta

Kumpikaan osapuoli ei ole halukas antamaan periksi. Matkustamohenkilökuntaa edustava SLSY vastustaa Finnairin päätöstä palkata 500 lentoemäntää virolaisen tytäryhtiönsä Aero Airlinesin työehdoilla ja palkoilla.

Finnair katsoo, ettei sillä kiristyneen kilpailun vuoksi ole mahdollisuutta soveltaa uusiin työntekijöihin enää kalliina pitämäänsä Finnairin sopimusta.

Lakon on pelätty laajenevan muiden ammattiliittojen tukilakkojen vuoksi. Vaikean tilanteen vuoksi tänään neuvotteluihin osallistuivat myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Seppo Riski.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen vetosi tänään kiistan osapuoliin lakon lopettamiseksi. Hän keskusteli asiasta tänään Finnairin hallituksen puheenjohtajan Christoffer Taxellin kanssa.

Myös pääministeri Matti Vanhanen on vedonnut nopean ratkaisun saamiseksi.

AKT tukemaan lakkoa

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tukee Finnairin matkustamohenkilöstön lakkoa lopettamalla Finnairin koneiden tankkaamisen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Sama koskee koneita, joita Finnair on järjestänyt ulkomailta hoitamaan reittejään.

AKT perusteli tukitoimia sillä, että se ei hyväksy työnantajan yritystä murtaa lakko rikkuri- ja ulkopuolisella työvoimalla.

Tukitoimet otettiin käyttöön heti iltapäivällä.

AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn mukaan liitolla on valmius päättää nopeastikin uusista tukitoimista. Hän korosti AKT:n noudattavan kuljetusalan littojen "kaveria ei jätetä" -sopimusta.

Räty osallistui lentoliikenteen neuvotteluihin eilen ja tänään. AKT ja SLSY käyvät neuvottelevat yhdistymisestä.

Kenttäväki ei tee toisten töitä

Myös SAK:lainen Ilmailualan Unioni IAU kehotti jäsenistöään kieltäytymään heille mahdollisesti tarjottavasta pakkotilannekoulutuksesta tai lentokoneen miehistönä suoritettavasta siirtyvän mekaanikon tai virkailijan työstä.

SLSY:n puheenjohtajan Mauri Koskenniemen mukaan muissa ammattiliitoissa on halua tukea työtaistelua, koska työnantajien pyrkimykset romuttaa nykyisiä työehtosopimuksia koskevat monia aloja.

Koskenniemi katsoo, että kyseessä on työnantajien EK:n pyrkimys murtaa työehtoja laajalla rintamalla. Tämän katsottiin olevan myös paperiteollisuuden työtaisteluiden taustalla.

Koskenniemi uskoo, että tämä oli syynä myös neuvottelujen keskeyttämiseen eilisiltana.

TU valmis tukemaan lentolakkolaisia

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien lakko voi laajentua myös SAK:laisten liittojen ulkopuolelle. Tänään tukitoimia ilmoitti harkitsevansa STTK:lainen Toimihenkilöunioni. Liitto paheksuu tapaa, jolla työnantaja perusteettomasti heikentää voimassaolevan työehtosopimuksen ehtoja.

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne perusteli mahdollista puuttumista asiaan sillä, että myös muun Finnairin henkilökunnan edessä saattaa olla vastaavanlainen tilanne. Finnairilla työskentelee noin 2000 TU:n jäsentä.

TU harkitsee tukitoimintoja, jos työnantaja pyrkii murtamaan lentoemäntien ja stuerttien työtaistelun. Liiton jäsenet eivät aio tehdä lakonalaista työtä.

Finnair: AKT:n tukitoimilla ei vaikutusta lentoihin

Finnairin tiedotuspäällikön Usko Määtän mukaan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n tukitoimilla ei ole vaikutusta yhtiön lentoihin. Määtän mukaan ulkomaanlentojen koneet niin sanotusti läpitankataan ulkomailla. Tämä tarkoittaa sitä, että niihin laitetaan riittävästi polttoainetta, jotta niitä ei tarvitse tankata Suomessa.

Määtän mukaan kotimaanlentojen tankkaus voidaan tehdä esimiesvoimin.

AKT tukee Finnairin matkustamohenkilöstön lakkoa ja lopetti Finnairin koneiden tankkaamisen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Se kieltäytyy myös tankkaamasta koneita, joita Finnair on järjestänyt ulkomailta hoitamaan reittejään. Tukitoimet otettiin käyttöön torstaina iltapäivällä.

Finnair lisää lentojaan huomenna

Lentojen vähentämisen sijasta Finnair aikoo lisätä lentojaan huomenna Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n lakosta sekä AKT:n tankkaustukilakosta huolimatta. Uusina kohteina on tarkoitus lentää muun muassa Barcelonaan ja Budapestiin. Muut perjantaina lennettävät kohteet ovat Bryssel, Lontoo, Pariisi, Rooma, Tukholma ja Tallinna.

Lisäksi muut lentoyhtiöt lentävät Finnairin lentoja eri puolille Eurooppaa.

Kotimaankohteina säilyvät Oulu, Kuopio ja Tampere.

Tämän lisäksi Finnair aikoo lentää huomennakin kaikki kahdeksan lomalentoaan. Niiden aikatauluihin tulee kuitenkin muutoksia.

Finnairin mukaan tämänpäiväiset lennot sujuivat muutamia viivästyksiä lukuun ottamatta hyvin. Pisimmillään viivästykset olivat Määtän mukaan muutaman tunnin luokkaa.

Lentojen peruuntuminen aiheuttaa Finnairille päivässä noin 2,5 miljoonan euron menetykset.

EK tuomitsee lakon

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs tuomitsee Finnairin matkustamohenkilökunnan lakon ja pitää sitä laittomana. Fagernäs vetoaa nopean ratkaisun puolesta Finnairin työtaistelussa.

EK:n mielestä lakko osoittaa jälleen kerran Suomen työrauhajärjestelmän toimimattomuuden.

- On huomattava, että kenenkään palkkoja ei esitetä alennettavaksi. Laiton lakko on surullinen osoitus siitä, että sopimustoiminnassa ei tunnusteta vieläkään kansainvälisen kilpailun kovia tosiasioita ja yritysten erityistarpeita. Se on myös osoitus siitä, että ammattiliitto ei kanna yhteiskuntavastuutaan, vaan rikkoo tietoisesti lakia, Fägernäs sanoi EK:n tiedotteessa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.