Mainos

Lentäjäkiistassa alustava sopu

Suomen liikennelentäjäliiton ja Palvelualojen toimialaliiton neuvottelukunnat hyväksyivät yöllä valtakunnansovittelijan jättämän sovintoesityksen.

Lentoyhtiö Finnairin lentäjien uusista työehdoista saatiin myöhään eilisiltana alustava sopu. Samalla reittiliikennettä tänään uhannut ylityökielto peruuntui ja lentoliikenne jatkuu normaalisti.

Suomen liikennelentäjäliiton ja työnantajia edustavan Palvelualojen toimialaliiton neuvottelukunnat hyväksyivät myöhään illalla valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen hetkeä aiemmin jättämän sovintoesityksen. Lopullisesti sopu varmistuu 13. toukokuuta, jolloin Salonius odottaa järjestöiltä kirjallisia vastauksia.

Työnantajaliiton toimitusjohtajan Peter Forsströmin mukaan työnantajille esitys kelpaa, mutta liikennelentäjäliitto vie ehdotuksen vielä sekä valtuustonsa että jäsenkokouksen käsittelyyn. Sovintoesitys toisi lentäjille vuoden 2008 huhtikuun loppuun jatkuvan työehtosopimuksen.

Nyt hahmoteltu sopimus on tulosopimusta kalliimpi. Forsströmin mukaan lisähintaa tulee niin palkankorotuksista kuin muun muassa lentäjien lepoaikoihin tehdyistä muutoksista.

Liikennelentäjäliiton puheenjohtaja Panu Mäki kiitti esityksen tuovan joitakin lentäjien toivomia parannuksia lepoaikoihin. Palkankorotuksista hänen arvionsa sen sijaan oli, että ratkaisu jää hieman tulosopimuksesta, jos otetaan huomioon tulosopimuksen kaikki erät.

Lentäjät vaativat myös, että mahdollisista töiden ulkoistamisista olisi sovittava liiton kanssa. Itse sovintoesityksessä ei kysymykseen puututtu, mutta liikennelentäjäliitto ja Finnairin virolainen tytäryhtiö Aero jatkavat asian selvittelyä. Mäen mukaan tavoitteena on ainakin aiesopimus siihen mennessä, kun lopulliset vastaukset sovintoesitykseen annetaan.

Sopimuksen piirissä on noin 650 lentäjää. Edellinen sopimus umpeutui tammikuun lopussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.