Mainos

Lennonjohtajien mielenilmaus johti kaaokseen Oslon kentällä

Myös lennot Helsingistä Gardermoeniin peruuntuivat. Lentoliikenne jatkunee huomenna.

Oslon kansainvälisellä lentoasemalla Gardermoenissa vallitsi täysi sekasorto tänään, kun kaikki lennonjohtajat jäivät pois töistä ilmoittautuen sairaaksi.

Lennonjohtajien sairastumisaalto alkoi kun oli ilmoitettu, että Etelä-Norjan lennonjohtokeskus siirretään uuteen paikkaan. Myöhemmin ilmoitettiin, että lentoliikenne Etelä-Norjassa jatkuu huomenna. Lentojen jatkuminen koskee myös Osloa.

Kaikki lennot Gardermoenin lentokentältä keskeytyivät tänään. Ilmassa olleiden koneiden annettiin laskeutua kentälle, mutta yksikään kone ei päässyt nousemaan ilmaan.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta peruttiin iltapäivän ja illan lennot Osloon. Helsingistä klo 11 lähtenyt Finnairin lento Tukholman kautta Osloon joutui jäämään Tukholmaan. Oslosta ei myöskään tullut ainoatakaan konetta Helsinkiin iltapäivän ja illan kuluessa.

Tämä päivä olisi ollut Gardermoenissa muutoinkin hankala, koska syyslomat olivat juuri alkaneet Norjassa. Maanantaisin Gardermoenin aseman kautta kulkee yleensä noin 18 000 matkustajaa.

Lentoasemalla ihmiset seisoivat, istuivat ja makasivat jonoissa odottaen lentojen käynnistymistä uudelleen. Kaikki kahvilat olivat täynnä ihmisiä.

- Monet seisovat jonoissa yrittäen buukata myöhemmin lähtevän lennon. Tai sitten ihmiset odottavat tilanteen selkiytymistä, kertoi Gardemoenin lipunmyyntitoimiston päivystäjä Han-Erik Heitmann.

"Tämä ei ole lakko"

Norjan lennonjohtajien erään edustajan mukaan kyse ei ollut sairauspoissaoloista tai lakosta.

-Tämä ei ole lakko, vaan yksityiset henkilöt ovat todenneet, etteivät he pysty tekemään työtä. Se että näin tapahtui monille samanaikaisesti johtuu siitä, että olemme kaikki saaneet ilmoituksen samanaikaisesti, selitti Röykenin lennonjohtokeskuksen eräs luottamusmies, Bendik Heggelund, Norjan uutistoimistolle NTB:lle.

Heggelundin mukaan lennonjohto vaatii sataprosenttista keskittymistä eikä töitä pidä tehdä, jos tuntee ettei pysty täyteen tarkkaavaisuuteen. Heggelund sanoi lennonjohtajien valittavan matkustajille aiheutunutta haittaa.

- Me valitamme sitä, mutta keskeinen tavoitteemme on turvallisuus, Heggelund sanoi. Hänen mielestään olisi ollut turvallisuusriski tehdä töitä, kun ei pysty keskittymään tehtäväänsä.

Viranomaiset suunnittelevat Röykenissä sijaitsevan Etelä-Norjan lennonjohtokeskuksen siirtämistä toiselle paikkakunnalle, Solaan.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.