Mainos

Lennonjohdolla ongelmia

Tampereella sijaitsevan Etelä-Suomen aluelennonjohdon kaksi tietokonetta laukesi tänään, ja tästä aiheutui paljon lentojen viivästyksiä. Lentoturvallisuus ei vaarantunut, sillä lennnonjohdon tutkajärjestelmä pelasi normaalisti ja ilmassa olevat koneet pystyttiin hoitamaan turvallisesti maahan.

Tämmöistä tilannetta, jossa operatiivisen tietokoneen lisäksi kaatuu myös sen varakone, ei periaatteessa pitäisi tapahtua. Järjestelmän kaatuminen aiheutti sen, että lentokoneet eivät päässeet jatkamaan maasta lentoaan, koska siitä eteenpäin ei tietokoneesta saatu tarvittavia tietoja. Asiat jouduttiin selvittämään käsipelillä ja puhelimella, mikä aiheutti viivästystä.

Täysin ilman tietokonejärjestelmää toimittiin reilun tunnin ajan. Vika ilmeni klo 12.10 ja ensimmäinen kone saatiin käyttöön klo 13.30. Varakone oli määrä käynnistää illansuussa.

Koko Suomen lentosuunnitelmat

Häiriö tapahtui tietokoneyksiköissä, joihin olivat tallennettuina koko Suomen lentosuunnitelmatiedostot. Tietokoneviasta aiheutui lentojen viivästyksiä, jotka ulottuivat Euroopankin ilmatilaan asti.

Kaikki Euroopasta Suomeen pyrkivät koneet kärsivät samasta ongelmasta - yhteensä viivytys koski toista sataa kotimaan- ja ulkomaan lentoa. Pahimmillaan viivästykset olivat parin tunnin luokkaa.

Varakonekin tilttasi

Aluelennonjohdossa tehtiin rutiininomaisesti kausilentosuunnitelmia tietokoneisiin. Kun tästä toimesta tultiin pois ja piti normalisoida tilanne, kone kaatuikin jostain syystä. Vikaa etsittiin vielä illalla. Jos operatiivinen tietokone kaatuu, niin varakoneen pitäisi ottaa automaattisesti siltä vastuu. Nyt kävikin niin, että varakonekin kaatui, kun se yritti tehdä tätä.

(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.