Mainos

Lennart Meri korostaa yhteistyötä EU:n laajentumisessa

Viron presidentti Lennart Meri korostaa Suomen ja Viron yhteistä liittolaisuutta Euroopan laajentuessa. Meren mukaan Viro katsoo tässä mielessä luottavaisesti tulevaisuuteen. Hän sanoo myös virolaisten olevan sen verran itsevarmoja, että he kyllä tietävät missä maa nyt makaa eurokuntoisuuden suhteen.

Lennart Meri


Myös presidentti Tarja Halonen sanoi valtiovierailun päättäneessä tiedotustilaisuudessa, että Suomi on vahvasti tukemassa Viroa, jolla jo oikeastaan on toinen jalka EU:ssa.

EU pitää huolta aikatauluistaan ja niin myös neuvottelijat. Hakijamaitten on vain tehtävä työtä sen eteen,että kriteerit täyttyvät, totesi Halonen. Halonen arveli, ettei EU:ssa ole menetetty intoa laajentumista kohtaan päinvastaisista puheista huolimatta.

-Ehkä mukaan on tullut nyt vain realistisuutta. Nyt tiedetään enemmän niistä haasteista, joita laajentuminen todella yhteisölle asettaa.
-Kyse ei ole vain siitä, että Viron liittyminen sinällään laajentaa Euroopan unionia, kaikkia hakijoita tulee

Tarja Halonen

auttaa. Halonen kehotti virolaisia kuitenkin pitämään lippua korkealla ja kademielen kurissa, kun hakijamaita tulevaisuudessa vertaillaan toisiinsa. EU tarvitsee Viroa eikä vain päinvastoin, sanoi Halonen, joka toivoi laajentumisesta tulevan jo selviä päätöksiä Portugalin huippukokouksessa Feirassa tai ainakin Ranskan puheenjohtajakaudella.

EU:n laajentumisen ohella ympäristöyhteistyö puhutti edelleen presidenttejä. Vierailu Saarenmaalla oli selkeästi osoittanut Halosen mielestä sen, että arkinen työ kannattaa enemmän kuin korulauseet.

Venäjäsuhteita kyseltiin

Presidentti Haloselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös Suomen suhteista Venäjään. Halonen totesi matkaavansa valtiovierailulle Moskovaan kesäkuussa eikä reilun pelin vuoksi lausuisi tässä Viron matkallaan mitään varmoja mielipiteitä suhteista. Halosen mukaan on aina parempi keskustella asioista suoraan toisen osapuolen kanssa eikä puida Venäjän tilannetta muitten kanssa.

-Meidän suhteemme Venäjään ovat olleet hyvät jo puoli vuosisataa. Kyse on vain siitä, että Venäjällä on itsellään ongelmia, joita sen tulisi ratkoa. Tiedotustilaisuudessa kysyttiin ulkopolitiikan lisäksi myös kevyitä kysymyksiä, kuten miksi Tallinnassa ei ole Helsinki-aukiota tai katua, joka olisi nimetty Suomen kunniaksi muuten vain. Halonen ei vastustanut ajatusta, sillä Helsingissäkin on Tallinna-aukio, Vironkatu ja jopa Merikatu. Tulemme kuitenkin juttuun naapureitten kesken ilman näitä lisiäkin, antoi presidentti ymmärtää.

Ei kuvanveistokurssille


Kysymykseen, aikooko presidentti Halonen tulla Saarenmaalle tänä kesänä kuvanveistokurssille, oli

presidentin annettava kielteinen vastaus. Ehkä sitten joskus, kun kiinnostus virkaani kohtaan julkisuudessa laimenee, hän sanoi. Tiedotustilaisuudessa preisdentti Tarja Halonen ilmoitti, että hän on kutsunut presidentti Lennart Meren vastavierailulle Suomeen.

Viron valtiovierailu päättyi keskiviikkona Suomen suurlähetystössä pidettyyn vastaanottoon, johon saapui myös mm. pääministeri Mart Laar. Vieraat lensivät Suomeen ilmavoimien koneella Tallinnan lentokentällä järjestettyjen virallisten hyvästelyiden jälkeen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.