Mainos

Lenkille vaikka pakkasella – vinkit oikeaan pukeutumiseen

Lenkkeily on hyvä harrastus, jota ei kannata jättää väliin pikkupakkasenkaan takia.

Tässä on kootut vinkit, miten talvilenkkeilyyn kannattaa varustautua. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle kerrospukeutumisesta.

Suosi materiaaleja, jotka eivät varaa kosteutta. Esimerkiksi polyesteri ja polyamidi toimivat tämän takia hyvin urheiluvaatteissa. Villa on voi olla myös vaihtoehto, sillä se varaa kosteutta, muttei tunnu märältä ja pitää silti lämmön.

Alimmaksi kerrastoksi valitse lämmintä, joustavaa ja hengittävää. Materiaalin pitäisi siirtää kosteus pois iholta. Aluskerraston päälle voi laittaa vielä esimerkiksi hengittävän t-paidan tai ylimääräisen pitkän aluskerraston.

Kylmä ilma saa niskat jumiin, joten suojaa kaula ja niska huolella. Tuubimainen kauluri voi olla paras valinta, sillä sen saa nostettua myös poskien suojaksi.

Älä unohda käsineitä! Sormet paleltuvat helposti, joten valitse materiaali, joka pitää tuulta. Reiluilla pakkasilla suositeltavaa on laittaa alimmaiseksi esimerkiksi fleece-käsineet.

Nilkat ja polvet on syytä pitää lämpöisinä, etenkin jos meinaa juosta. Säärystimet lämmittävät pohkeita ja nilkkoja mukavasti. Kokeile myös erityisiä urheilusukkia tai kylmemmällä säällä villasekoitetta.

Päällimmäiseksi kerrokseksi valitse kangas, joka pitää tuulen poissa, mutta on silti hengittävä. Vedenpitävyys on myös hyvä vaihtoehto, niin pieni tihkusade ei hidasta vauhtia. Materiaalien kannattaa olla myös kevyitä, niin juoksijalle ei kerry turhaa ylimääräistä painolastia. Ihonmyötäisyyden ideana on estää kylmän pääseminen vaatteen ja ihon väliin.

Pään suojaaminen on tärkeää. Joidenkin tutkimusten mukaan haihtuvasta kehon lämmöstä jopa 80 prosenttia haihtuu pään kautta. Villapipo voi olla ikävän hiostava valinta lenkille, joten kokeile mikrokuitu- tai fleecepäähineitä. Kylmällä säällä kerrospukeutuminen on hyvä valinta päänkin suojaksi, nappaa siis pakkasella mukaan aluspipo.

Jotkut eivät halua juosta kylmällä, sillä hengittäminen pakkasella voi olla vaikeaa. Kokeile siis kasvomaskia, joka lämmittää hengitysilman.

Suunnittele myös lenkkisi etukäteen, jotta tiedät minkälaiset jalkineet ovat parhaat. Hiekoitetulla tiellä maastojuoksukengät luultavasti riittävät, mutta jäisellä tiellä kannattaa kokeilla nastoja. Omat kengät voi nastoittaa tai kenkiin voi lisätä irralliset nastaremmit. Myös valmiiksi nastoitettuja juoksukenkiä löytyy urheilukauppojen valikoimista.

Älä jää pimeään! Heijastin on erittäin tärkeä lisävaruste pimeällä liikkuessa. Harkitse myös kunnolla näkyvää turvaliiviä. Pimeällä autoilijan on lähes mahdotonta erottaa tien vieressä juoksevaa lenkkeilijää, ellei tällä ole heijastimia.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Huoltamo.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.