Lempeä suhde kuukautisiin – Kokemuksia kuukautiskupista

Kuukuppi on kestävä kuukautissuoja, joka tyhjennetään ja pestään. Oikealla hoidolla kuppi kestää vuosia. Miltä kuukuppi sitten tuntuu, onko sen käyttäminen hankalaa, ja millaisia reaktioita kestävä kuukautissuoja herättää? Kolme naista kertoo kokemuksistaan.

Kuukautiskuppi, tuttavallisemmin kuukuppi, on kupin muotoinen kuukautissuoja. Kuppi kerää kuukautisvuodon, ja sitä voi käyttää aina uudelleen, jopa vuosien ajan.

Kuukautiskuppia voi käyttää ensimmäisistä kuukautisista lähtien, kuten tamponejakin. Neitsyys ei siis ole este kupin käytölle. Kuukuppia verrataan usein tamponiin samankaltaisen käyttömekanismin vuoksi, mutta kupilla ja tamponilla ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin käyttötarkoitus ja sijainti. Kun kuukuppi asetetaan paikalleen, sen sisäpuolelle muodostuu alipaine, joka pitää kupin tiiviisti emättimen seinämiä vasten.

Kuukuppi tyhjennetään vähintään kahdesti vuorokaudessa, ja se pestään kuumalla vedellä ja pesunesteellä, ja desinfioidaan ainakin kerran kuukautiskierrossa. Vaan miltä valtavirrasta poikkeavan kuukautissuojan käyttäminen tuntuu, ja millaisia reaktioita kuukuppi herättää?

Helpompi kuin tavalliset

19-vuotias Iida on käyttänyt kuukuppia kahden vuoden ajan. Kuppi löytyi tutusta ekokaupasta helposti, ja edes ostotilanteessa nuori nainen ei tarvinnut apua.

– Oikean koon löytäminen oli helppoa. Netissä jotkut suosittelivat pienintä kokoa ja otin sen. Oma kuppini maksoi muistaakseni noin 30 euroa, enkä edes halua kuvitella, kuinka paljon rahaa olisi näiden parin vuoden kuukuppeilun aikana kulunut kestositeisiin, Iida pohtii.

19-vuotias Emmi taas on käyttänyt kuukuppia lähes viisi vuotta.

– On ollut hauskaa seurata kuppikulttuurin leviämistä ja kasvamista. Kuppimerkkejä on ihan valtavasti nykyisin, ja saatavana jos jonkinlaista väriä sun muuta. Silloin viisi vuotta sitten vain naureskeltiin ja spekuloitiin, että joskus saisi vaaleanpunaisia kuppeja. Ja nythän niitä saa! hän kuvaa.

Myös Ullan, 30, elämää kuukuppi helpotti suuresti.

– Mulla oli silloin tosi runsaat kuukautiset ja oli ihan mahtavaa, kun ei ollut kokoajan jotain märkää läpyskää housuissa, hän kuvaa.

Ei naruja roikkumassa

Kuukautiskupin asettaminen paikalleen vaatii aluksi hieman harjoittelua, erityisesti jos ei ole aiemmin käyttänyt tamponeja. Iida löysi ohjeet kupin oikeaoppiseen asettamiseen Internetistä, eikä ongelmia kupin asettamisessa ollut; sen sijaan Emmin mielestä asettaminen tuntui aluksi hankalalta.

– Kuppiin kehittyy alipaine, se on sitten kuin imukuppi ja tuntuu, että tulee sisukset mukana, jos kupin saa ulos. Mutta harjoittelun jälkeen ensimmäiset kuukautiset kupin kanssa sujuivatkin jo aika hyvin, ja siitä paranemaan päin. Pois en vaihtaisi kyllä koskaan, hän kuvailee.

– Käytön oppimisen jälkeen huomattavasti helpompi kuin tavalliset suojat, koska tyhjennysväli on pidempi ja muutenkin. Ei ole mitään hankaamassa eikä naruja roikkumassa eikä mitään, hän jatkaa.

Myös Ullalle alku oli jokseenkin hankala.

– Alkuun oli aika kurjaa se, kun oli menkkakipuja, ja ne pahenivat siitä sähläämisestä kupin kanssa. Sitten se ei enää vaikuttanut, kun oppi laittamaan kupin paikoilleen, Ulla jatkaa.

Iidalle ei tule mieleen tilannetta, jossa kuukuppia ei voisi käyttää.

– Jossain kovin epähygieenisessä paikassa voi olla hankalaa, jos ei saa kuppia saati käsiä pestyä. Silloin voisi olla vähän inhottava leikkiä likaisen kupin kanssa, jota ei voi välillä edes huuhdella, hän miettii.

Emmin mukaan kuukupin käyttö on hieman haasteellisempaa mökillä, jossa saattaa joutua käyttämään huussia, ja juoksevaa vettä ei ole tarjolla. Hän kuitenkin muistuttaa, että kupin voi aluksi pyyhkiä paperilla ja pestä myöhemmin.

Ullasta kupin tyhjentämistä hankaloittavat julkiset vessat, joissa ei aina ole käsisuihkua tai lavuaareja.

– Käytännössä yritin löytää aina vesipisteellisen vessan, hän kuvaa.

Mömmöä, hyi!

– Itselleni tulee mukava olo ja hyvä omatunto kuukupista, sillä onhan se ekologisempi kuin useita kertoja päivässä vaihdettavat kuukautissuojat, ja mikä parasta: se kestää jopa vuosia! Lisäksi kertakäyttösuojat olivat esimerkiksi kesällä tosi inhottavia, jos on kuuma ja on esimerkiksi festareilla, Iida pohtii.

Emmistäkin kupin ekologisuusnäkökanta tuntuu hyvältä.

– Ei tule jätettä juuri ollenkaan. Mitä nyt ehkä viidentoista vuoden välein, kun vanha kuppi hajoaa. Jos hajoaa, hän sanoo.

Muiden suhtautuminen kuukupin käyttöön on haastateltavilla ollut vaihtelevaa.

– Jotkut ihmettelee ja yököttelee. Äitini kummasteli ajatusta ihan kamalasti ja lopulta tuli siihen tulokseen, että olen lopullisesti seonnut, ja ilmoitti sen jälkeen varmaan puolelle sukua uusimmasta hankinnastani. Poikaystävältä kuulin ekaa kertaa kuukupista ja kiinnostuin kyllä heti. Hänelläkin on siis myönteinen suhtautuminen kuukuppiin, Iida toteaa ja sanoo innostaneensa siskonsakin kokeilemaan kuppia.

Joistakin Emmin ystävistä kuukuppi tuntui ideana vastenmieliseltä.

– Kavereista joistakin oli aika yäk, että käytän samaa kuppia kuukaudesta ja vuodesta toiseen ja sinne tulee limaa ja mömmöä ja verta. Hyi. Ja sitten sen kanssa pitää olla vielä tekemisissäkin sen verran, että kaataa sisällön pyttyyn tai lavuaariin, hän kuvaa ystäviensä reaktioita.

Erään ystävänsä Emmi on onnistunut puhumaan ympäri: viiden vuoden jälkeen tuttava on uskaltautunut hankkimaan kuukupin.

– Mutta musta tuntuu, että kuukuppi on lähentänyt mua itseni kanssa ja antanut mulle tosi lempeän suhteen kuukautisiini. Naisena oleminen ei aina ole ihan paha juttu, hän sanoo.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, Kuukuppikunta.net

Kuvat: Lunette, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat