Mainos

Lemminkäisen Ikea-ongelmasta lisätietoa

Rakennusyhtiö Lemminkäisen ongelmista Pietarissa on saatu lisävalaistusta.

Huonekalujätti Ikea ei toimittanut Lemminkäisen Lemconille sovitusti kauppakeskuksensa rakennustöihin tarvittavaa lupaa. Lupa oli kytketty valmistumisaikatauluun. Sopimuksen purkautumisen taustat käyvät ilmi Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä, jolla oikeus kielsi pankkitakausten maksamisen ruotsalaiselle Ikealle. Oikeuden päätöksestä kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Lemminkäinen ilmoitti viime viikolla 92 miljoonan euron urakkasopimuksen purkautumisesta, mutta ei kertonut tuolloin siihen syytä. Myöskään Ikea ei ollut valmis valaisemaan asiaa.

Oikeuden mukaan Ikean oli määrä toimittaa Lemconille rakentamiseen tarvittava lupa jo viime syksynä, mutta ei ollut toimittanut sitä vielä maaliskuun alkuun mennessäkään. Rakennustöiden valmistumisaikataulu välitavoitteineen oli kytketty tähän lupaan. Kyseessä on täyttä aloitusoikeutta koskeva määräys. Myös Ikea on myöntänyt, että se ei ole toimittanut kyseistä lupaa sovitusti Lemconille.

Neuvotteluja käytiin

Osapuolet neuvottelivat syntyneestä tilanteesta, mutta eivät päässeet sopuun uudesta aikataulusta ja Ikea purki sopimukseen vedoten aikataulun viivästämiseen.

Venäjällä osan tarvittavista rakennusluvista hakee rakennuttaja eli tässä tapauksessa Ikea ja osan urakoitsija.

Lemconin toimitusjohtaja Matti Mantere viittasi vain oikeuden päätökseen, mutta kertoi, että yhtiö ei ole aiemmin joutunut vastaavaan tilanteeseen. Yhtiöllä on toimintaa yli 60 maassa.

Mantere perusteli vaitonaisuuttaan sillä, että yhä edelleen toiveissa on löytää neuvottelemalla ratkaisu Ikean kanssa. Tosin hänkin piti todennäköisempänä, että kiista ratkaistaan välimiesmenettelyssä. Sitä ei ole vielä aloitettu.

Ikea ei ole ensi kertaa riidoissa rakennusyhtiön kanssa. Moskovan kahden tavaratalon rakentamisessa se ajautui hakauksiin ruotsalaisen Skanskan kanssa. Kiistaa on puitu pitkään välimiesmenettelyssä. Myös Hollannissa Ikea purki sopimuksen rakennusyhtiön kanssa.

Vuonna 2004 Ikean Moskovan kauppakeskus saatiin auki myöhässä. Tuolloin Ikean Venäjän toimintojen johtaja Lennart Dahlgren antoi lehtihaastatteluissa ymmärtää, että viive johtui siitä, että Ikea oli kieltäytynyt maksamasta lahjuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.