Mainos

Lemmikit lihovat kilpaa ihmisten kanssa

Samaan aikaan kun ihmisten ylipainoisuus länsimaissa lisääntyy, lihovat myös lemmikit. Ylipaino aiheuttaa eläimillä samanlaisia terveysongelmia kuin ihmisilläkin.

– Tästä ei ole suoranaista tutkimusta, eikä meillä ole tutkimustietoa Suomesta, mutta on sellainen tuntuma, että ylipaino lisääntyy myös lemmikkieläimillä. Joissakin tutkimuksissa arvioidaan, että 30–40 prosenttia lemmikeistä on jo ylipainoisia, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Henna Laurila Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Sairaalloisen lihavat lemmikkieläimet ovat edelleen Suomessa melko harvinaisia. Kuitenkin jo lievempikin ylipaino lisää merkittävästi lemmikin riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen ja tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.

Lihavan lemmikin terveysvaivoja:

– diabetes

– hengityselinsairaudet

– sydänsairaudet

– tuki- ja liikuntaelinsairaudet

– virtsatievaivat (erityisesti kissoilla)

– alttius lämpöhalvaukselle

Kylkiluut pitää tuntea

Lemmikin pienikin ylipaino on syytä tunnistaa, sillä mitä varhaisemmassa vaiheessa liikakiloihin puuttuu, sitä helpommin ne saa karistettua. Omistaja on helposti sokea oman lemmikkinsä lihomiselle, joten eläimen lihominen havaitaan usein vasta eläinlääkärikäynnin yhteydessä.

Parhaiten ylipainon tunnistaa tunnustelemalla lemmikin kylkiluita. Kylkiluut pitäisi olla helposti tunnettavissa rasvakerroksen läpi.

– Kissat lihovat yleensä enemmän mahastaan. Se alkaa roikkua kunnolla, joten kyllä sen näkee, Animagi-eläinlääkäriketjun pieneläinlääkäri Beatrice Cleve neuvoo.

Lihotatko lemmikkisi makupaloilla?

Eniten lemmikkejä lihottavat energiapitoiset makupalat, joita ne saattavat saada pitkin päivää. Esimerkiksi perusterveille koirille riittäisi ruokailu kerran tai kaksi kertaa päivässä.

– Jos koiralle tulee antaneeksi välipaloja tai lisäherkkuja, niin tämän on todellakin todettu altistavan ylipainolle. Omistaja ei ehkä niin ajattelekaan, kun hän antaa keksin tai makkaran, että koira on kuitenkin pienempi kuin ihminen, joten suhteellinen kalorimäärä välipalassa voikin olla aika suuri, Laurila muistuttaa.

Koirille voi antaa joko kotiruokaa tai valmista eläinruokaa. Pääasia on, että se ei ole liian kaloripitoista.

– Jos koiralle syöttää markettiruokaa, niin koira on todennäköisemmin ylipainoinen, kuin jos se saa jotain parempilaatuista koiranruokaa, jota saa esimerkiksi lemmikkieläinkaupoista tai apteekeista, Laurila sanoo.

Väärien ruokailutottumusten lisäksi lemmikin sterilointi tai kastrointi voi altistaa ylipainolle. Keski-ikäiset lemmikit lihovat nuoria helpommin ja tietyt koirarodut, kuten labradorinnoutaja ja cockerspanieli, ovat herkkiä lihomaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.