Mainos

Lemmenjoen kulta hiipumassa

Ylivoimaisen huuhdontakullan tuottajan Lemmenjoen anti on hiipumassa.

Kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastaja Heikki Vartiainen arvioi, että alueen voimassa olevat kaivospiirit louhitaan loppuun 5-10 vuodessa. Sodankylän Tankavaarassa tänään pidettyyn kultaseminaariin osallistunut Vartiainen kertoi, että Lemmenjoella on vain 40 valtausta, mutta kaivospiirejä peräti 24.

Kaivospiireillä toimitaan pääsääntöisesti ammattimaisesti ja yleensä koneellisesti. Ammattimaisuutta kuvastaa vuosituotto, joka Lemmenjoella on ollut tällä vuosikymmenellä keskimäärin vajaat 20 kiloa. Ivalojoen alue on valtaosin harrastajahuuhtojien maastoa. Valtauksia on yli 300, mutta kaivospiirejä vain yksi. Kultaa on noussut viitisen kiloa vuodessa.

Vartiainen arvioi, että juuri Ivalojoella on vielä hyvin tilaa uusille valtauksille. Samansuuntainen on tilanne Tankavaaran-Vuotson alueella. Tankavaarassa on parikymmentä valtausta ja kultaa tulee puolisen kiloa vuodessa. Vartiaisen mukaan kultamailla on kahdeksan viime vuoden aikana käsitelty maata kaikkiaan yli puoli miljoonaa kuutiota. Kultaa on tuotettu kaikkiaan vähintään 200 kiloa.

Kultahistoriaa vaalitaan

Kultamailla vaalitaan vahvasti historiaa. Museovirasto peruskorjaa Ivalojoen Kultalan sekä Pahaojan ja Mobergin kämpät. Pian alkavaan työhön on saatu rahoitusta yhteensä miltei miljoona markkaa. Pahaojan ja Mobergin entisöinti valmistunee vuoden loppuun mennessä ja Kultala ensi kevään aikana.

Metsähallituksen hoitoon luovutettavat rakennukset tulevat osin kaikille avoimiksi autiotuviksi sekä osin vuokrauskämpiksi. Ainoastaan Kultalan tulevaa käyttöä ei vielä ole ratkaistu. Suojelubiologi Pirjo Leppäniemi Metsähallituksesta arveli kuitenkin, että Kultalan päärakennusta vuokrataan vain ohjattujen ohjelmapalvelujen käyttöön. Talvisin päärakennus pysynee lukittuna.

Kultakisat viikonloppuna

Kullanhuuhdonnan perinnettä tuovat esiin myös Tankavaarassa viikonloppuna pidettävät vaskaajien SM-kisat. Kullanhuuhdonnan avoimiin mestaruuskisoihin kokoontuu kaikkiaan noin 400 vaskaajaa useista Euroopan maista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.