Mainos

Lelujen turvallisuudessa puutteita

Kuluttajavirasto on löytänyt turvallisuuspuutteita sattumavaraisessa testissään. Lähes joka kolmannessa lelussa oli puutteita.

Kuluttajavirasto on löytänyt tänäkin vuonna puutteita testaamistaan leluista. Tullilaboratorio tutki sattumanvaraisesti 101 lelua, joista 9:stä löytyi vakavia turvallisuuspuutteita. Näistä kuusi lelua aiheutti lapsille tukehtumisvaaran.

- Nallelta lähtee silmä irti, Molla-Maijalta lähtee silmä irti, kuorsaavalta nallelta lähtee silmä irti. Sitten tämmöisestä isommasta paketista etanalta lähtee silmä irti.

Näin puutteellisia leluja kuvailee Kuluttajaviraston apulaisjohtaja Tomi Lounema.

Myös kankaisten rakennuspalikoiden saumat repesivät saumojen lujuustestissä. Täytteenä ollut vaahtomuovi tuli esille ja siitä irtosi pieniä paloja. Nuken kasvoissa oli liikaa fenolia ja sormiskeittilaudan pintamateriaalissa taas liikaa öljyä. Nyrkkeilysäkin ja -hanskojen täytemateriaali oli likaista. Lisäksi 29 lelua sai huomautuksen puutteellisista merkinnöistä tai mekaanisista puutteista.

- Kannattaa olla vaativa asiakas ja katsoa että lelu on huolella viimeistelty, näyttää hyvältä työltä, siinä on suomen ja ruotsinkielellä merkintöjä, siinä on ohjeet miten se kootaan, miten sitä käytetään, minkä ikäiselle lapselle se sopii, miten se puhdistetaan tai pestään. Jollei näitä merkintöjä ole suomenkielellä niin silloin voi herätä epäilys siitä, että onko lelun muukaan turvallisuus kunnossa, Lounema luettelee.

Joulupukin lahjapaketteihin sujahtaa tänäkin vuonna seitsemän miljoonaa lelua. Joululelukauppa kattaa kuutisenkymmentä prosenttia koko vuoden lelumyynnistä. Viranomaiset eivät tarkasta leluja etukäteen.

- CE-merkintä ei ole kuluttajalle merkki siitä, että lelu on tarkastetttu ja varmasti turvallinen. CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että lelu on kunnossa ja täyttää vaatimukset, mutta näissäkin leluissa, mitkä nyt on havaittu puutteellisiksi, on CE-merkintä. Silti niissä on vakavia turvallisuuspuutteita, Lounema jatkaa.

Puutteita on niin halvoissa kuin kalliissakin leluissa. Lelun valmistusmaa ei vielä kerro mitään leikkikalun turvallisuudesta: Puutteellisia leluja löytyy niin Euroopasta kuin Kaukoidästäkin.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.12.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.