Leivontavinkkejä – näillä saat kakut, pullat ja tortut onnistumaan

Tuliko pullista kovia ja painavia, lässähtikö kakku? Lue alta vinkit, joilla vältät leivonnan sudenkuopat.

Kakkupohja

Vatkaa vaahto mahdollisimman ilmavaksi ja lisää munat yksitellen. Näin vältät taikinan juoksettumisen. Kun taikina on valmista älä seisota sitä, vaan laita suoraan esilämmitettyyn uuniin. Älä availe uunin luukkua turhaan. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ennen kuin irrotat sen vuoasta. Kakun reunat on myös hyvä käydä veitsellä läpi.

Pullataikina

Käytä leivonnassa huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Älä käytä hiivaa liikaa tai liian vähän. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 45 asteiseksi. Jos käytät tuoretta hiivaa, lämmitä neste 37 asteiseksi.

Alusta taikinaa tarpeeksi lisäämättä kuitenkaan turhaan jauhoja. Pehmeästä taikinasta saat kuohkeita pullia. Lisää rasva taikinaan leivonnan loppuvaiheessa.

Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa esimerkiksi taikinakulhossa, jonka asetat lämpimään vesihauteeseen keittiönaltaaseen. Voit myös antaa taikinan kohota suljetussa mikrossa, virrat pois päältä – se on taatusti vedoton paikka.

Anna taikinan kohota uudestaan puhtaan leivinliinan alla leivottuasi pullat.

Voi- tai lehtitaikina

Sekoita taikina nopeasti kokoon työstämättä sitä liikaa. Näin taikinasta ei tule sitkeää. Lehtevyyttä saat taikinaan taittelemalla sitä riittävästi. Taittelun jälkeen anna taikinan levätä ja viiletä kunnolla jääkaapissa, ennen kuin jatkat leipomista. Lämmennyt taikina hajoaa herkemmin päästen voin / margariinin pursuamaan ulos.

Muista vielä nämä niksit:

1. Noudata leivonnassa ohjetta, mittaa ainekset tarkasti ja käytä luovuuttasi koristelussa.

2. Esilämmitä uuni.

3. Jauhota kaulitsemisalusta ja taikina kevyesti, varo kuitenkin, ettet kuivata taikinaa. Painele taikina melko litteäksi kaulimella, ennen kuin aloitat kaulitsemisen. Kaulitse taikinaa edestakaisin (ei joka suuntaan) ja käännä välillä 90 asteen verran.

4. Käytä oikean kokoista vuokaa ja vuoraa tai voitele se hyvin.

5. Nyrkkisääntö: mitä paksumpi leivonnainen, sitä matalammalle se sijoittuu uunissa.

Lähteet: BBCgoodfood.com, Suomenhiiva.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja