Leivontanurkan Arja: Viski sopii suklaakakkuun

MTV3:n Leivontanurkassa vinkkejä jakava kotitalousopettaja Arja Savela neuvoi perjantain 3.12. verkkovieraana muun muassa joululimpun ja alkoholilla maustetun suklaakakun teossa. Entä mikä on Arjan ehdoton suosikkijoululeivos?

Pirteä Arja vastaili Makuja-lukijoiden lähettämiin kysymyksiin verkkovieraana leppoisissa tunnelmissa. Lumisade ulkona ryyditti joululeipomisen makuun pääsyä. Kysymyksiä tuli monenlaisia, ja esimerkiksi nimimerkki Tonttu tiedusteli, mikä alkoholijuoma sopisi parhaiten suklaakakun mausteeksi.

– Mikäli suklaakakussa on hedelmäpaloja tai rusinoita, maustaisin ne itse rommilla. Jos kakku taas on hyvin suklainen ja tumma, viski voisi olla se oikea valinta. Myös kaakao- tai suklaalikööriä voisi käyttää suklaakakkuun, vastasi Arja.

Myös perinteisen joululimpun resepti mietitytti Nakke-nimimerkkiä.

– Eri puolilla Suomea perinteet ovat hieman erilaisia. Länsi-Suomessa joululeivät ovat perinteisesti makeampia ja Itä-Suomessa taas happamampia. Niinpä eri leipureilla voi olla omasta mielestään se aito resepti. Itse olen syntynyt Länsi-Suomessa, ja pidän siitä, että joululimpussa on tarpeeksi siirappia, anista tai kuminaa ja rusinoita, ohjeisti Arja.

Irmeli kyseli Arjan omaa suosikkijoululeivonnaista. Selvisi, että Lehtevät Tiramisu-taatelisydämet ovat naisen tämänhetkinen suosikki. Reseptissä voitaikinasta leikatut sydämet paistetaan sellaisinaan ja täytetään taateli-kahvi-amarettososeella ja rahkalla.

Voit hakea lisää Arjan maistuvia reseptejä Leivontanurkasta!

Lue koko verkkovierailun kulku:

Hei Arja! Mikä alkoholijuoma (konjakki, viski tms.) sopii parhaiten suklaakakun mausteeksi?
T:Tonttu

Hei Tonttu! Mielestäni tämä on makuasia. Mikäli suklaakakussa on hedelmäpaloja tai rusinoita, maustaisin ne itse rommilla. Jos kakku taas on hyvin suklainen ja tumma, viski voisi olla se oikea valinta. Myös kaakao- tai suklaalikööriä voisi käyttää suklaakakkuun. Alkoholia voi käyttää joko taikinaan tai sitä voi imeyttää valmiiseen kakkuun. Kakun voi tällöin antaa maustua ja mehevöityä jääkaapissa pidempäänkin. Maistuvaa joulunalusaikaa ja keittiön lämpöä talvisissa merkeissä! Terveisin, Arja

Perinteisen joululimpun reseptejä löytää netistä ja kirjoista niin montaa eri versiota, että on vaikea saada käsitystä siitä, mikä on se klassisin resepti. Osaatko antaa oman arviosi? Siirappia, anista ja rusinoitahan limppuun ainakin kuuluu.
T:Nakke

Eri puolilla Suomea perinteet ovat hieman erilaisia. Länsi-Suomessa joululeivät ovat perinteisesti makeampia ja Itä-Suomessa taas happamampia. Niinpä eri leipureilla voi olla omasta mielestään se aito resepti. Itse olen syntynyt Länsi-Suomessa, ja pidän siitä, että joululimpussa on tarpeeksi siirappia, anista tai kuminaa ja rusinoita. Itse tehty leipä on aina arvokas!

Hei! Sain mammalta tuliaiseksi suklaasiirappia.Mihin ja miten sitä voisi käyttää leivonnassa?
T:Ellu

Hei! Sitä voi käyttää täytteisiin sokerin tilalla, esimerkiksi sillä syntyy varmasti ihana suklainen rahka, jota voisi laittaa taikinasydämien sisälle. Taikinasydämet syntyvät siis ottamalla torttutaikinasta sydämiä ja paistamalla ne sellaisenaan. Jäähtyneinä halkaise ja täytä.

haluaisin tehdä suolaisen ja makean piiraan, piparia sekä maustekakun,hedelmäkakun mutta olen kananmunaallerginen miten saan hyvät ja kuohkeat leivonnaiset ilman munaa.
T:allerginen herkkusuu

Maustekakun voi tehdä piimäpohjaisena. Leivontanurkan reseptihaulla löydät kananmunattomia reseptejä, esimerkiksi nimellä luumukakku.

Mikä neuvoksi keliaakikolle, joka rakastaa joulutorttuja? Kumpi menee piloille: joulu vai vatsa?
T:Joulutorttufani

Keliaakikoiden pitää käyttää heille sopivia taikinalevyjä, eli ne normaalit eivät valitettavasti käy. Voit myös valmistaa voitaikinan itse. Tarkempaa ohjetta voi kysyä keliakialiitosta.

Hei Olisin kysynyt miksi torttujen alle jää raakaa taikinaa vaiikka kuinka yrittää paistaa.
T:mummo maalta

Kannattaa paistaa tortut uunin alimmalla ritilätasolla tai alalämmöllä, jos tämäntyyppistä ongelmaa on. Maistuvaa joulun odotusta!

Jos kakun päällystää sokerimassalla, voiko siihen päälle liimata suklaisia koristeita?
T:purrukka

Moi! Kyllä voi vallan mainiosti, kunhan tekee sen heti. Hommassa pitää olla nopea, jotta sokerimassa ei ehdi kuivua.

Hei, Mitähän tein väärin, kun leivoin Arjan pikasämpylöitä? Niitä tuli vain 9kpl eikä ne nousseet ollenkaan. Ihan lättänöitä, mutta hyvänmakuisia kyllä. Tykkään kovasti Myllyn Paras sivuista ja resepteistä. - Hyviä leipomisia!
T:Tiina

Hei, Tiina! Ethän laittanut leivinjauhetta kuumaan nesteeseen, sillä leivinjauhe vaatii kylmän nesteeseen, jotta se ei tuhoudu, toisin kuin hiiva.

Miten tehdään pipareita?
T:nimco

Reseptejä löytyy muun muassa Myllyn Parhaan sivuilta resepteistä. Taikinanteko-ohje löytyy tällä nimellä: Piparkakkutaikina, perinteinen. Voit myös ostaa taikinaa valmiina pakastealtaasta.

Lapsillani on todettu kanamuna-allergia. He ovat jo koululaisia ja ajoittain kaipailevat lettuja ja pannaria. Ajattelin ostaa pukinkonttiin vohveliraudan. Tiedän, että banaanilla saa koottua letut mutta maku on aika makea. Voisinko saada vinkin miten tehdä makeita ja suolaisia vohveleita ilman kanamunaa?
T:Korismama

Voit korvata munan desillä maitojauhetta ja kahdella desillä vettä. Vohvelitaikinaa voi myös kokeilla tehdä niin, että jättää munat pois ja laittaa tilalle maissitärkkelystä tai perunajauhoja. Kokeile määrä itse mieleiseksi.

Mita tehda tai kayttaa vaihtoehtoisesti kun ei ole taalla Amerikan kaupoissa maitorahkaa eika loydy smetanaakaan? Ihania resepteja loytyy joka viikko nailta sivuilta. Kiitos, Arja
T:fingirl5

Käytä muita hapankermavalmisteita. Rahkaa voi tehdä myös itse maidosta ja piimästä. Ohjeita löytyy netistä.

Mikä menee pullien leivonnassa pieleen, kun ne ovat kivikovia eivätkä lainkaan makeita? Eivät vain kerta kaikkiaan onnistu, vaikka kuinka varon laittamasta liikaa jauhoja ja koetan nostattaa kunnolla.
T:Pullamössö

Tässä muutama vinkki: Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Muistathan, että säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

Löytyiskö nopean ja HELPON joulukakun reseptiä? Peukalo keskellä kämmentä, mutta perhe kaipaa herkkuja.
T:Kakuton

Helpoin tapa leipoa kuivakakku on sekoittaa vain aineet keskenään. Näillä ohjeilla onnistut: www.myllynparas.fi -sivuston reseptihausta nimellä Helppoja kahvikakkuja moneen makuun.

Miten voisin innostaa koko perheen leipomaan? En halua aina hoitaa koko urakkaa yksin. Syömään ne kuitenkin tulevat ja nopsaan.
T:Urakkaäiti

Pidä teemapäivä, esimerkiksi piparkakkutalotalkoot niin, että jokainen pääsee tekemään osuutensa omien taitojensa mukaan. Ainakin omat lapseni ovat aikoinaan innostuneet tästä!

Hei Arja! Mikä joululeivonnainen on sinun suosikkisi? Ihanaa joulunodotusta ja kiitos kivasta palstasta.
T:Irmeli

Moi Irmeli! Lehtevät Tiramisu-taatelisydämet ovat tämänhetkinen suosikkini. Niihin voitaikinasta otetaan sydämiä ja ne paistetaan sellaisinaan. Täytetään taateli-kahvi-amarettososeella ja rahkalla, ja herkku on valmis!

Kun ohjeissa on usein pähkinöitä ja allergiselle se ei käy (voi olla jopa hengenvaarallista) niin voiko sen vain jättää pois tai korvata jollakin ? Vaikuttaako pois jättäminen kakussa tms. rakenteeseen jotenkin ? Kiitos !
T:Sedu

Mieluummin korvaisin pähkinät hedelmäpaloilla, rusinoilla, kookoshiutaleilla tai siemenillä kuin jättäisin kokonaan pois. Näin ei ainakaan rakenne kärsi.

Mitä täytteitä jouluoulliin kannattaa laittaa, hedelmiä ja pähkinöitä?
T:Äippä

Hei äippä! Hedelmät ja pähkinät ovat aivan mainioita ja niitä perinteisimpiä. Mielestäni piparkakkutaikina on mainio joulupullan täyte, eli kauli ensin pullataikina levyksi ja sen päälle piparitaikina ohueksi levyksi ja rullaa. Ota rullasta paloja ja tee niistä jouluisia kierrepullia!

Lue myös:

    Uusimmat