Vapun herkut ovat tunnetusti rasvaisia – mutta koska vappu on vain kerran vuodessa, kannattaa silloin ottaa ilo irti kaloripitoisista makupaloista! Ja parhaimmat tippaleivät ja munkit syntyvät leipomalla ne itse.
Munkkien leipominen ja paistaminen ei ole hankalaa, etenkin kun ottaa avuksi pakastetaikinan. Tärkeää on muistaa ottaa taikina sulamaan ajoissa ja kohottaa sulaneita levyjä ennen leipomista. Tuloksena syntyy kuohkea ja maistuva munkki!
Nopeat munkit
16 kappaletta
1 pkt Myllyn Paras pullataikinalevyjä (8 levyä)
Paistamiseen kasviöljyä
Pinnalle sokeria
Sulata ja kohota taikinalevyt lämpimässä, vedottomassa paikassa, esimerkiksi 40-asteisessa uunissa peitettynä leivinliinalla.
Kun taikinalevyt ovat kohonneet kaksinkertaiseksi, leikkaa jokainen levy kahdeksi neliöksi. Pyörittele neliöistä pikkupullia.
Halutessasi tee niihin reikä kahden sormen avulla painaen pullan keskelle reikä ja pyöritellen se isommaksi reiäksi eli näin muodostuu munkkirinkeli. Kohota munkit vähintään puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa,
Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon.
Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä.
Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit heti sokerissa. Voit painaa pyöreisiin kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään.
Rahkamunkit
Munkkeja voi myös tuunata esimerkiksi rahkalla. Se tuo taikinaan mukavan lisämausteen, ja munkeista voi myös leipoa pyöreitä palloja, jolloin rahkatäyte sopii munkkien sisään.
n. 30 kpl
Rahkamunkkitaikina:
2 dl vettä, simaa tai maitoa
1 tlk maitorahkaa (250 g)
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 10 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 650 g)
1 dl pullomargariinia tai voisulaa
Paistamiseen: kasviöljyä
Pinnalle: sokeria
Rahkatäyte:
1 tlk maitorahkaa (250 g)
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 muna
150 g vadelmahilloa
Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.
Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180 asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä. Mikäli haluat munkkirinkeleitä, tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan, paista molemmin puolin nämäkin.
Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.
Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.
Perinteiset tippaleivät
Tässä ohjeessa tippaleivät on tehty simaan, eli resepti on maidoton. Tippaleipätaikina on helppo tehdä, mutta rasvassa paistamisen kanssa vaaditaan tarkkuutta!
n. 10 kpl riippuen koosta, maidottomia
4 munaa
2 rkl sokeria
2 dl simaa
4 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½-1 tl suolaa
Paistamiseen: 1 plo ruokaöljyä (n. 1 litra)
Pinnalle: vaniljasokerilla maustettua tomusokeria
Sekoita munat ja sokeri. Lisää sima sekä jauhot, johon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi, sen kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva padassa, ole varovainen. Voit kokeilla rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.
Upota rasvaan 2-3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä (joista kansi ja pohja on poistettu) tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy n. 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin /tölkin /kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin.
Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle. Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniljasokerilla maustettua tomusokeria. Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.
Reseptit ja kuvat: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Uusimmat
-
09:02
Crossimopo pakeni vaarallisesti poliisia Helsingissä – tunnistatko kuskin videolta?
-
09:01
EK3: Suomalaisilla kaksoisjohto! Rovanperä ja Lappi upeassa vauhdissa – MTV seuraa
-
08:56
Zelenskyi: Ukraina ei ole valmis Venäjän seuraavaan suurhyökkäykseen
-
08:53
Pekka Toveri tietää, miksi Suomen sotilaat pystyisivät siihen, missä Ukrainan Leopardit ja Putinin tankit epäonnistuvat
-
08:52
Samuel, 20, suree: "Näin veljeni kuolemassa kännykän näytöltä" – pelaajan leski pöyristytti
-
08:33
Eeli, 6, ja Arvi, 3, arvostelivat pääsiäismunat – katso testin voittajat
-
08:22
Kaksi somevaikuttajaa kiinni rahapelien tyrkyttämisestä – yrittivät kieltää, mutta todisteet puhuvat puolestaan
-
08:19
Roope Hintz hyppäsi sankarin haarniskaan – Dallas Stars teki sen
-
07:55
Tappara säväytti kahdesti – taiturihyökkääjä varoittaa supersikermän sudenkuopasta: "Sitä on painotettu"
-
07:34
Aleksander Barkov saavutti mellevän rajapyykin – Sebastian Ahon hurjastelusta iloa Floridalle
-
07:31
MTV halusi selvittää eri tapoja hoitaa koiran hampaita – yhtäkkiä esille otettiin juristit
-
07:29
USU: Hallitus kaavailee, että muukin kuin erityisopettaja voisi antaa erityisopetusta ammatillisessa koulutuksessa
-
07:01
Kohdunkaulan syöpään sairastunut Jasmiina Yildiz sai lisää järkyttäviä uutisia: "Syöpä levinnyt reiden imusolmukkeisiin"
-
07:00
Koskettavia tarinoita, erikoishaastatteluita ja vinkkejä ruokapöytään – tätä kaikkea löydät MTV Katsomosta pääsiäisenä
-
06:58
Israel teki ilmaiskun Pohjois-Syyriaan – eri lähteiden mukaan yli 30 ihmistä on kuollut
-
06:31
Macron väläyttää: Putin voitaisiin kutsua G20-huippukokoukseen
-
06:30
Venäjän kohukiekkoilijan tilanteessa iso käänne
-
06:29
Tällainen sairaus on punkin levittämä puutiaisaivokuume – jopa pysyviä keskushermoston oireita
-
06:15
Podcast: Jasmiina Yildiz, 26, sairastui kohdunkaulan syöpään
-
05:58
Leo Komarov hiljeni pelikiellostaan
-
Lataa lisää