Mainos

Leivän hinta kallistumassa

Viime vuosina tapahtunut energian hinnan kallistuminen ja nykyinen viljan hinnannousu ovat ajamassa monia leipomoita kriisiin.

Suomen Leipuriliiton mukaan leipomotuotteiden hinnat nousevat muutaman vuoden sisällä 10-20 prosenttia. Hintojen korotuksia perustellaan kustannusten nousulla.

Viime vuosina tapahtunut energian hinnan kallistuminen ja nykyinen viljan hinnannousu ovat ajamassa monia leipomoita kriisiin, sanoo Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen. Leipureita ei helpota myöskään tieto valtiovallan suunnitelmista korottaa energiaveroja.

Leipomoala on pyrkinyt viime vuodet tasoittamaan kustannusten nousua toiminnan tehostamisella. Toimipaikkoja on vähennetty, tuotevalikoimaa karsittu ja muutoinkin erikoistuttu. Tämä tie on kuitenkin nyt kuljettu loppuun, huomauttaa Väyrynen.

- Halvan leivän aika on ohi ja hintojen nostaminen välttämätöntä.

Leipomoalalla toimii noin 800 leipomoa tai konditoriaa, jotka työllistävät yli 10 000 työntekijää. Alalla työvoimakustannukset ovat olleet perinteisesti suuri menoerä. Työllisyyskustannusten osuus yritysten liikevaihdosta on 30-60 prosentin luokkaa.

Leipuriliitossa lasketaan, että Suomen EU-aikana alan palkkakustannukset ovat nousseet 45-55 prosenttia. Vastaavana aikana leivän hinta on kallistunut 17 prosenttia.

Suomen Leipuriliitto pitää vuosikokousta ja kesäpäiviään viikonvaihteessa Vaasassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.