Leipäviikko vie ruokatietoutta päiväkoteihin

Jokasyksyistä Leipäviikkoa vietetään jälleen 10. - 16. syyskuuta. Tänä vuonna Leipäviikko kiinnittää huomion lasten ruokatottumuksiin, ja tietoa leivästä terveellisen ravinnon osana viedään viikon mittaan päiväkoteihin ja esikouluihin.

Turun yliopiston lastentautiopin professori Olli Simellin mukaan olisi perusteetonta sanoa, että suomalaisten lasten ruokatottumukset ovat täysin kunnossa. - Ruokavalion laadusta kertoo niukka kuidunsaanti, joka olisi helppo korjata lisäämällä leivän ja viljatuotteiden käyttöä. Simellin mukaan ummetus on kuidun puutteen seurauksena tavallinen vaiva jo lapsilla. - Siihen pitäisi saada korjaus heti, kun sitä ilmenee. Ei lääkkeistä, vaan ruuasta, hän huomauttaa. Päivittäinen kuitusuositus yli 1-vuotiaille lapsille on 12 grammaa ja 4-6-vuotiaille lapsille 14 grammaa. - Sen saa, kun syö kolme viipaletta ruisleipää ja pari grahamsämpylää sekä kasviksia, hedelmiä tai marjoja, Simell havainnollistaa.

Simell pitää leipää loistavana pohjana lasten ja koululaisten ruualle, sillä se sopii miltei kaikille ja monipuolinen leipävalikoima tarjoaa lisäksi runsaasti valinnan varaa. - Leipää pitäisi olla tarjolla aamupalalla, päiväkodista tai koulusta palatessa välipalana, iltapalalla ja lisäksi kaikilla aterioilla, hän summaa. Leivänpäällisissä lapset kannattaa totuttaa keveisiin vaihtoehtoihin. - Juustoista ja lihaleikkeleistä valitaan vähärasvaiset versiot, pelkkiä kasviksiakin voi olla tai ainoastaan ohuelti kasvirasvapohjaista levitettä, Simell opastaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja