Mainos

Leipämellakat jatkuvat Jordaniassa

Leipämellakat jatkuivat Etelä-Jordaniassa jo toista päivää kuningas Husseinin varoituksista huolimatta. Hussein ilmoitti tänään antaneensa määräyksen valtion vastaisten mielenosoitusten tukahduttamisesta kovalla kädellä maan eteläosassa eilen puhjenneiden mellakoiden jälkeen.

Tuhannet leivän hinnankorotuksista raivostuneet jordanilaiset ottivat eilen yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa eteläisessä Karakin kaupungissa ja läheisissä kylissä. Jokaisen turvallisuutta uhkaavan ja eripuraisuutta lietsovan toimiin puututaan kovin ottein, kuningas Hussein sanoi tänään virallisen uutistoimisto Petran mukaan. Hän antoi ymmärtää, että mellakoiden takana ovat vasemmistoryhmät, joilla on ulkomaisia yhteyksiä.

Tarkkailijoiden mukaan kuninkaan kovasanainen puhe viittasi siihen, että levottomuuksien pelätään leviävän Jordanian muihin osiin. Viranomaiset kertoivat ainakin kuuden ihmisen, joiden joukossa oli poliiseja, loukkaantuneen mellakoissa. Paikallisten sanomalehtien mukaan 15 ihmistä olisi pidätetty.

Armeija oli vahvasti läsnä neljässä eteläjordanialaisessa kaupungissa Karakissa, Mazarissa, Tafilahissa ja Maanissa. Myös mellakkapoliisit partioivat kaupunkien kaduilla.

Hussein keskeytti parlamentin istunnon

Kuningas määräsi tänään myös keyttämään parlamentin alahuoneen ylimääräisen kesäistunnon, kertoivat virkailijat. Ainakin 23 kansanedustajaa vastusti 80-paikkaisessa alahuoneessa leivän hinnan kaksinkertaistamista. Korotuksista on sovittu kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa.

Jordania rupesi toteuttamaan vuonna 1989 valuuttarahaston ohjaimissa tiukkaa talouspolitiikka, minkä seurauksena muun muassa polttoöljyn hinta nousi. Myös tuolloin Etelä-Jordanian kaupungeissa syntyi mellakoita, jonka seurauksena kuningas käynnisti demokraattisia uudistuksia.

Viime tiistaina maan hallitus korotti tuntuvasti leivän hintaa. Kansalaiset ovat myös olleet tyytymättömiä siihen, että Jordanian ja Israelin vuonna 1994 solmima rauhansopimus ei tuonut tullessaan parannusta taloudelliseen tilanteeseen. Hallitus ei ole myöskään onnistunut kitkemään korruptiota niin kuin se lupasi noustessaan valtaan helmikuussa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.