Mainos

Leipäjonoa ollaan häätämässä - "Ihmisten mentävä itseensä"

Helsingin Kalliossa pidettyä leipäjonoa ollaan siirtämässä pois. Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti on saanut valituksia leipäjonon aiheuttamista häiriöistä.

Hurstin mukaan asukkaat ovat valittaneet häiriöstä, joka muun muassa alentaa asuntojen hintoja. Alueella olevat liikehuoneistot ovat sen sijaan valittaneet asiakaskadosta jonon takia.

– Sitä kyllä pikkuisen epäilen, Hursti sanoo.

– Meillä on aina ovella kaksi järjestysmiestä seuraamassa tilannetta. He puuttuvat käytökseen jos siihen on tarvetta.

Hurstin mielestä ruuan ja vaatteiden jako on mennyt hienosti, eikä suurempaa rähinää ole päässyt syntymään. Hän myöntää, että kun iso väkimäärä kokoontuu, löytyy pari ihmistä, jotka ovat pahemmassa jurrissa.

– Mutta kun he saavat ruokapussin ja heille sanotaan, että mene kotiin lepäämään, niin kyllä he lähtevät. Ihmisillä on niin suuri kunnioitus tätä työtä kohtaan, Hursti sanoo.

Ilmapiiri ihmetyttää

Kunnioitusta Hursti toivoo myös alueen asukkailta. Hän on seurannut nettikeskusteluita, joissa ihmiset tuntuvat tekevän kaikkensa saadakseen jonon pois. Hän on ihmeissään vallalla olevasta ilmapiiristä.

– Ihmisten pitäisi mennä itseensä ja miettiä, että kenelle tahansa voi käydä niin, että on ulkopuolisen avun tarpeessa.

– Voi tulla sairaus tai työttömyys tai kaikki yhdessä.

Hursti kehottaa ihmisiä miettimään, miten he itse suhtautuisivat jos olisivat tälläisessä tilanteessa.

– Kun menee tämän ajattelun kautta, tulee hyväksyntää eikä tuomitsemista.

Hursti ihmettelee, miksei ihmiset halua alueelta pois thai-hierontapaikkoja tai kuppiloita. Viikonloppuisin, kun ruokajakoa ei ole, Helsinginkadun ympäristö on usein erittäin rauhaton.

– Kallion kulmat ovat aina olleet rauhattomia. Se ei tule muuttumaan jos leipäjono lähtee.

Toiminta jatkuu varmasti

Leipäjonossa asioivat ihmiset ovat erittäin huolissaan ruokajaon jatkosta. Ihmiset ovat kyselleet jatkuuko toiminta ja kantaneet huolta siitä, miten heille nyt käy.

– Kyllä minä olen vakuuttanut sen, että jako jatkuu. Jos ei muuten, niin vaikka Hakaniemen torilla. Kyllä me haluamme auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat, Hursti painottaa.

Hän on ollut yhteydessä kaupungin johtoon, ja 17. toukokuuta on tulossa palaveri, jossa puhutaan leipäjonon tulevaisuudesta.

Kaupungin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen on jo eilen ollut käymässä jakopaikalla. Hakusessa on uudet tilat ruuan jakamiselle.

– Kyllä hän antoi toivoa, että jotain pystytään järjestämään, Hursti sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.