Mainos

Leipä on perusruokaa

Pitkäkestoinen kylläisyyden tunne säästää turhilta välipaloilta ja lihomiselta. Tällä viikolla 40:ttä kertaa vietettävä Leipäviikko nostaa esiin täysjyväviljan ravintokuidun.

-Asiatuntijoiden mukaan täysjyvävilja on edelleen ravitsemuksen perusta. Leipä ja muut viljatuotteet pitävät vatsan kylläisenä ja nälän loitolla. Täysjyvävilja ei lihota vaan auttaa jaksamaan, sanoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Ulla Rauramo.

Jokapäiväiseen leipäämme kiinnitetään erityistä huomiota tänään alkaneella Leipäviikolla. Viljan kylläisyysvaikutus perustuu sen sisältämään ravintokuituun. Kuitupitoinen ruoka sulaa hitaasti ja pitää yllä kylläisyyden tunnetta paremmin kuin runsaasti rasvaa sisältävä ruoka.

-Kuitupitoinen leipä on painoaan tarkkailevallekin hyvä tapa täyttää vatsaa pitkäksi aikaa. Kuidussa ei ole lainkaan kaloreita, huomauttaa Ulla Rauramo. Kylläisyys on tänä vuonna 40:ttä kertaa vietettävän Leipäviikon teema. Täysjyväviljan ja pastan hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, joten ne nostavat verensokeria hitaasti ja auttavat siten jaksamaan. Täysjyvätuotteet voivat siksi auttaa myös ehkäisemään aikuistyypin diabetesta, joka on yhä yleisempi kansansairaus.

-Terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, jonka rakentamisessa on tarpeen käyttää tervettä järkeä, sanoo professori Antti Aro. -Viime aikoina on pyritty kehittämään monia mittareita ruokavalion terveellisyyden arvioimiseksi. Lehdissäkin on kirjoitettu glykeemisestä indeksistä. Yksinkertaistettuna se mittaa sitä, miten nopeasti verensokeri nousee ja laskee eri ruoka-aineiden syömisen jälkeen. Näyttää kuitenkin siltä, että glykeemisellä indeksillä on merkitystä lähinnä diabeetikoille, toteaa Antti Aro.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.