Leijonat-tähti palaa kotiin 15 vuoden kierrokselta – Venäjän toimet nostivat surun pintaan: "Ei menneisyyttä voi sillä tavalla muuttaa"

Leijonat-puolustaja Juuso Hietanen päättää 15 vuotta kestäneen ulkomaan kiertueensa solmittuaan sopimuksen kasvattiseuransa HPK:n kanssa. Leijonien MM-leirillä koti-MM-kisoihin tähtäävä Hietanen lähti aikanaan Hämeenlinnasta 22-vuotiaana SM-liigan huipulta.

Hietanen palaa Suomeen Sveitsistä, jonne siirtyi kymmenen venäjällä pelaamansa vuoden jälkeen. Kausi HC Ambri-Piottassa jäi Hietasen ainoaksi Sveitsissä, kun Leijonien luottoratsu, olympiakultaa helmikuussa juhlinut Hietanen päätti palata kotiin Hämeenlinnaan.

– Ehkä tuntui siltä jo aikaisin keväällä, että nyt voisi olla sopiva hetki, Hietanen avaa päätöstään.

– 15 vuotta on oltu reissussa. Vaimo on ollut saman pätkän mukana ulkomailla. Se vaatii oman työnsä, että saa hommat toimimaan. Iso arvostus sitä kohtaan, ei se ole aina ihan helppoa laittaa elämää siellä valmiiksi.

Kun päätös Suomeen paluusta oli tehty, ei vuonna 1985 Hämeenlinnassa syntynyt Hietanen pohtinut muita vaihtoehtoja. HPK oli Suomessa ainoa mahdollisuus.

–  HPK:n kanssa aika nopeasti löytyi yhteinen sävel. Sieltä oli kiinnostusta ja itsellä oli kiinnostus mennä sinne, Hietanen sanoo.

–  Aika monet asiat loksahtivat sopivasti paikalleen perheen puolesta. Kyllä se helpottaa sitä arkea.

Jalosen joukoissa

Hietanen lähti Hämeenlinnasta pronssikauden 2006–2007 jälkeen. Vuotta aiemmin HPK oli juhlinut historiansa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Päävalmentajana orkesteria johti tuolloin 43-vuotias Jukka Jalonen.

Hietasen ja Jalosen polut ovat kohdanneet tuon jälkeen monesti. Hietanen on ollut maajoukkueen luottoratsu, ja helmikuussa kaksikko juhli kultaa Pekingin olympialaisissa.

Hietanen nostaa Jalosen korkealle arvoasteikossa.

– Pelkkää hyvää sanottavaa tietysti. Ensikohtaamisesta on aika kauan aikaa. Pelkkää positiivista, positiivisia kokemuksia on tullut vuosien varrella paljon.

Kaksikon yhteisestä ajasta HPK:ssa on jo aikaa, eikä Hietanen suoraan osaakaan lähteä arvioimaan, miten Jalonen on muuttunut valmentajana.

– Rupeaa olemaan niin kauan aikaa HPK-ajoista, että ei sillä tavalla ole muistikuvia. Jukalla tietysti kokemusta on tullut matkan varrella, paljon on voittanut.

Hietanen jätti Hämeenlinnan 22-vuotiaana nuorukaisena. Ensimmäinen pysäkki oli Brynäs Ruotsissa. Neljän Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen hän tahkosi kymmenen vuotta KHL-liigaa Venäjällä, kunnes siirtyi kuluneeksi kaudeksi Sveitsiin.

– Mies ei varsinaisesti ole muuttunut hirveästi. Paljon on saanut nähdä erilaisia kulttuureja ja maita, ja oppinut laittamaan elämän monessa paikassa kuntoon niin, että on hyvä olla ja elää. Kokemusta on paljon, aika paljon pelejä on tullut vuosien saatossa. Jonkinlaista suoritusvarmuutta on tullut pelaamiseen.

Pitkään Venäjällä pelannut Hietanen on seurannut entisen asuinmaansa toimia Ukrainassa surullisena. Tapahtumilla ei kuitenkaan ole vaikutusta siihen, miten hän näkee oman aikansa Venäjällä.

– Ei kai se niitä kokemuksia muuta, ei menneisyyttä voi sillä tavalla muuttaa.

Olympiavoitosta itseluottamusta

Kulunut kausi on ollut olympiakultineen Hietaselle menestyksekäs. Vaikka pelit seurajoukkueessa päättyivät pudotuspelien avauskierroksella, jäi Sveitsistä hyviä muistoja.

– Se oli kiva nähdä. Sveitsi oli sellainen, mitä olin ajatellut, että olisi hieno sarja pelata. Tykkäsin kyllä olla siellä. Vähän erilaista Venäjän jälkeen pelata siellä.

Nyt kaikki keskittyminen on suunnattu MM-kotikisoihin Tampereella. Ensin tehtävänä on lunastaa paikka kisajoukkueessa. Näyttöjä pelaajat antavat vielä kolmessa ottelussa, joista ensimmäinen Sveitsiä vastaan pelataan Tampereella torstaina. Tshekki ja Ruotsi tulevat vastaan viikonloppuna Tukholmassa.

– Viikko on aikaa ja kolme kovaa peliä jäljellä. Tavoite on kotikisoissa, ja että mahtuu ryhmään mukaan. Viikko kerrallaan mennään niin kuin on menty useampi viikko leiritystä, Hietanen kuvailee.

Olympiakullan jälkeen odotukset Tampereella ovat kovat.

– Kyllä se (olympiavoitto) varmasti itseluottamusta antaa. Tässäkin on paljon jätkiä siitä joukkueesta, hyviä yhteisiä kokemuksia taustalla. Kyllä se tietynlaista itseluottamusta tuo, vaikka nyt on ihan eri turnaus tulossa.

Lue myös:

    Uusimmat