Leijonat kohtaa kriisissä olevan Ruotsin – "Heidän elämänlanka meidän käsissä"

Suomi kohtaa tänään Moskovan Euro Hockey Tour -ottelussa Ruotsin. Ruotsi ei ole vielä koko kaudella saanut EHT-peleistä pistettäkään, joten naapureillemme ottelun arvo on hirmuinen.

Ruotsi jäi viime keväänä MM-kisoissa puolivälieriin, kun Tshekki kaatoi kotikaukalossaan pelanneet ruotsalaiset. Tuolloin kritiikki Ruotsin maajoukkuetta kritisoitiin rajusti, eikä tilanne ole helpottanut lainkaan, kun tämä kausi on ollut sekavaa ja tulos on ollut karmein mahdollinen: neljä peliä, neljä tappiota.

– Ruotsissa on hukattu oma indentiteetti, tiivistää MTV3 MAXin kiekkoasiantuntija Juhani Tamminen.

Vaikka kyseessä on Euro Hockey Tour, on turnauksen peleillä silti hirmuinen merkitys, etenkin silloin, kun jokin mättää. Päävalmentaja Pär Mårtsin ote ei tällä hetkellä pidä.

– Joko Mårts on äärimmäisen epävarma, tai sitten tämä laaja keskustelu on johtanut siihen, että heillä on alettu tinkimään omasta pelitavasta. Joko siihen on johtanut hänen epävarmuutensa tai sitten joukkueeseen on tullut sellaisia pelaajia, jotka ovat pystyneet muuttamaan hänen ajatuksiaan, Tamminen pohtii.

– Tai sitten pelaajat vaan pelaavat omaa peliään.

Jälkimmäinen vaihtoehto ei johda hyvään. Ruotsilla on kovat paineet, sillä viime keväänä MM-kisoissa kompuroitiin kotijäällä, ja ensi keväänä, kun finaali pelataan Ruotsissa, on Tre Kronorin siellä kotiyleisön edessä oltava.

– Jokainen voi miettiä itse, että olisi tuon joukkueen valmentajana. Jos konttaa turnauksesta toiseen, siinä tulee valmentaja epävarmaksi, pelaajat epävarmaksi, ja sitten vielä julkinen keskustelu hoitaa omansa. Siellä ovat samantien Expressen ja Aftonbladet huutamassa Mårtsia ulos, ihan kuten olisi Suomessakin, Tamminen sanoo.

– Heidän elämänlankansa, Mårtsin ja koko joukkueen, on juuri nyt siinä, että heidän täytyy voittaa Suomi. Onko se finnjävel, joka katkaisee narun? Siksi tämä on todella mielenkiintoinen ottelu.

Ruotsi aloitti Moskovan turnauksen häviämällä Venäjälle 1-5. Neljässä kauden pelissään Ruotsi on tehnyt viisi maalia ja päästänyt 14. Karjala-turnauksessa Suomi voitti Ruotsin 3-1.

Suomi-Ruotsi lauantaina 15.12. suorana kello 15.30 MTV3 MAX Sport 1 -kanavalla ja Katsomo.fissä!

Lue myös:

    Uusimmat