Leijonalauma hävisi Tshekille 6-2

Suomi hyytyi keskiviikkona Moskovassa Baltika-turnauksen päätöspelissä pahasti.

Tshekki hyödynsi vastustajan virheet ja otti sille tarjotun voiton maalein 6-2 (3-2, 3-0, 0-0). Mainion alun otteluun saanut Suomi alkoi 2-0-johdossa seisoskella ja karttaa taklauksia. Fyysisyyden puute sopi taitavalle Tshekille täydellisesti. Joukkue nöyryytti leijonavahteja Kimmo Kapasta ja Jussi Markkasta niin yli- kuin alivoimallakin. Hannes Hyvösen ja Ville Immosen värkkäämät maalit eivät avauserän loppupuolella paljon painaneet, kun Jaroslav Hlinka (2) ja Kamil Piros veivät Tshekin 3-2-johtoon.

Suomi ei ollut valmis peliin, minkä valmennusjohto huomasi jo ennen Tshekin maalikarkeloita.
- Olimme 2-0-tilanteessa lähellä ottaa aikalisän. Joukkueella ei ollut normaalia sykettä päällä, päävalmentaja Hannu Aravirta totesi jälkiviisaasti.

Aikalisä jäi ottamatta. Tshekki pääsi käyttämään parasta asettaan liikkuvuutta. Pehmeästi pelanneet suomalaiset tekivät vastustajan olon helpoksi. Tshekki piti kiekkoa mielin määrin ja rakenteli hyökkäyskuvioita koko kaukalon leveydeltä.

Toisen erän romahdus

Toinen erä oli kokemattomalta leijonaryhmältä Baltika-turnauksen heikointa antia. Tshekkivahti Dusan Salfickylla oli enemmän töitä kuin ensimmäisessä erässä, mutta Suomen alakerran avoimien ovien taktiikka käänsi eränumerot Tshekille 3-0. Suomen puolustajien merkkauspeli omassa päädyssä oli olematonta.
- Laskujeni mukaan Tshekin neljä ensimmäistä maalia viidestä syntyivät merkkausvirheistämme. Puolustuksen alakolmio ei toiminut, Aravirta analysoi.

Kapanen sai maalin suulla erän puolivälissä 5-2-tilanteessa tarpeekseen. Tilalle tullut Markkanen sai alkuhötäkässä tshekeiltä tylyintä mahdollista oppia. Suomi oli tuhertanut tehottomasti 5-3-ylivoimalla, kun Radek Matejovsky pääsi jäähyaitiosta läpiajoon Petr Cajanekin nappisyötön ansiosta. Matejovsky ohitti Markkasen ja iski alivoimalla 6-2-niitin.

Suurin tappio Tshekkiä vastaan

Tshekkien pyörityksessä Suomen jokaiselle kentälliselle sattui anteeksiantamattomia virheitä. Puolustaja Mika Lehtinen uinaili Tshekin 5-2-maalissa ja oli jäällä Matejovskyn alivoimaosuman aikana. Kun puolustajista fyysisin Miska Kangasniemikin unohti taklaukset, Tshekki nautiskeli.

Kahden maalin iltapäivää viettivät Hlinka ja Piros, SM-liigan HPK:sta tuttu Tomas Vlasak nappasi syöttöpisteen jo kolmannessa peräkkäisessä pelissään. Vlasakin vapauttava syöttö Pirosin 4-2-maaliin oli mainio oivallus HPK:n tshekkitaiturilta.

Keskiviikon ottelu oli sikäli historiallinen, että Suomi kärsi kaikkien aikojen suurimman tappionsa Tshekille. Ajassa on mentävä yli kahdeksan vuotta taaksepäin ennen kuin tilastoista löytyy vertailukohta. Tshekin edeltäjä Tshekkoslovakia voitti Suomen 2. syyskuuta 1992 Turussa surullisen kuuluisassa Sauna-cupissa 7-2. Ottelu oli maiden viimeinen kohtaaminen.
(MTV3)

Ottelutilastot

Baltika-turnaus: Tshekki-Suomi 6-2 (3-2, 3-0, 0-0) 1. erä: 3.03 Hannes Hyvönen (Sakari Palsola) 0-1, 6.29 Ville Immonen (Jermu Pisto-Hyvönen) 0-2 (yv), 11.18 Jaroslav Hlinka (Radek Martinek-Viktor Hubl) 1-2, 16.47 Kamil Piros (Radim Tesarik-Tomas Vlasak) 2-2 (yv), 17.49 Hlinka (Ales Pisa-Hubl) 3-2. Jäähyt: 5.18 Radek Martinek T 2 min, 13.28 Mika Lehtinen S 2 min, 15.44 S joukkuerangaistus (Toni Dahlman) 2 min. 2. erä: 27.18 Piros (Vlasak) 4-2, 29.24 Petr Sykora (Jaroslav Kudrna) 5-2, 34.15 Radek Matejovsky (Petr Cajanek-Dusan Salficky) 6-2 (av). Jäähyt: 29.59 Immonen S 2 min, 32.08 Matejovsky T 2 min, 33.56 Tomas Zizka T 2 min, 37.13 Tesarik T 2 min, 38.18 Mario Cartelli T 2 min. 3. erä: Maaliton. Jäähyt: 42.00 Pekka Poikolainen S 2 min, 44.15 Esa Pirnes S 2 min, 51.40 Lehtinen S 2 min, 55.58 Pisa T 2 min, 59.31 Cajanek T 2 min. Jäähyt yht. Tshekki 7x2 min= 14 min, Suomi 6x2 min= 12 min. Torjunnat: Dusan Salficky T 3+11+4= 18, Kimmo Kapanen S 17+2+0 (vaihto: 29.24 Jussi Markkanen) 0+2+7= 28. Erotuomarit: Mihail Buturlin (Sergei Kulakov, Artem Zaharov). Yleisöä: 1 100.