Mainos

Lehtomäki: Tavoitteena selkeämpi EU

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki sanoo, että EU:n tulevaisuuskonventin perustuslakiluonnoksessa on monia seikkoja, jotka eivät tyydytä Suomea.

Paula Lehtomäki

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki sanoo, että Suomi tulee pitämään kiinni siitä periaatteesta, että EU:n tulevaisuuskonventin valmistelemaa EU:n perustuslakiluonnosta on voitava muuttaa hallitusten välisessä konferenssissa (HVK), joka alkaa lokakuussa.
- Sellaiset puheet, että konventin lopputulokselle ei pitäisi tehdä mitään, loukkaavat HVK:n suvereniteettia, Lehtomäki sanoo.

Konventin esityksessä on monia asioita, jotka eivät tyydytä Suomea.
- Kiertävä puheenjohtajuus on meille tärkeä samoin kuin EU:n presidenttikysymys. Pidämme myös tärkeänä, että jokaisesta jäsenmaasta on komissaari.

Lehtomäki ei vielä halua tarkemmin sanoa, mitä asioita hallitus aikoo painottaa konventin työhön liittyvässä selonteossaan, jonka se antaa eduskunnalle heti kansanedustajien lomien jälkeen syyskuussa.
- Hallituksella on nyt tehtävänään poliittinen arviointi siitä, missä konventin ehdottamissa asioissa Suomen pitää harata loppuun asti vastaan ja mistä voidaan joustaa, Lehtomäki toteaa.

EU:n perustuslain valmistelu on vaikeaa ja kaukaista monelle suomalaiselle, mutta ministeri muistuttaa, että parempaan tähdätään tässäkin asiassa.
- Nyt kootaan EU:n perussopimukset yhteen niin, että kansalaistenkin on helpompi nähdä, mistä EU:ssa on kyse ja mistä ei. Kaikkien yhteinen haaste on, että näistä asioista puhutaan ymmärrettävästi.

Keskustan käsiteltävä kriisinsä

Lehtomäki pitää ymmärrettävänä keskustelua, joka keskustan sisällä velloo Anneli Jäätteenmäen eroon johtaneista tapahtumista. Keskustalaisissa lehdissä asian pohdiskelu on edelleen lähes päivittäistä. SDP:tä syytetään painostuksesta ja erilaiset salaliittoteoriat ovat voimissaan.
- Puolueen vastuunkantajien on pidettävä huoli siitä, että puhtaasti mielikuvitukseen perustuvia mörköjä ei aleta rakennella, Lehtomäki sanoo.

Hän pitää kuitenkin hyvänä sitä, että keskustalaiset käsittelevät asiaa, kun se kerran painaa heidän mieliään. - En minä ainakaan haluaisi olla sitä keskustelua kahlitsemassa. Olisi aika kummallista, jos minkäänlaista kuohuntaa ei olisi. Puolueet ovat moni-ilmeisiä kansanliikkeitä, ja niiden toiminta perustuu siihen, että ihmiset saavat sanoa sanottavansa, Lehtomäki toteaa.

Lehtomäki paikkaansa tyytyväinen

Keväällä ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä aloittanut Paula Lehtomäki on yksi keskustan varapuheenjohtajista. Hän on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle keskustan puheenjohtajaksi lokakuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. Kysymyksen, eikö puheenjohtajuus kiinnosta, hän korjaa heti.
- Olen vain ilmoittanut, että en ole ehdolla. Kiinnostustahan voi silti olla monenlaisiin tehtäviin, hän hymyilee.

Lehtomäki nousi 30-vuotiaana nykyiseen ministerinvirkaansa. Nopea nousu tärkeään tehtävään ei ole poliittisen broilerihautomon tulosta. Lehtomäki aloitti poliitikon uransa Kuhmon kunnallispolitiikassa 90-luvun puolivälissä, mutta vielä opiskeluaikana häntä kiinnostivat politiikkaa enemmän muun muassa kuorolaulu ja liikunta.

Keskustan sisällä kainuulaista ministeriä on ehditty ehdottaa jo puolueen seuraavaksi presidenttiehdokkaaksikin. Lehtomäki pyrkii jatkamaan varapuheenjohtajana toisen kaksivuotiskauden ensi kesän puoluekokouksen jälkeen. Sen pitemmälle on vaikea suunnitella.
- Poliittinen realismi on sellaista, että unelmia on aika vaikea asettaa. Valtakirja pitää saada kansalta säännöllisin väliajoin, hän toteaa.

Nykyiseen tehtäväänsä hän on kertomansa mukaan erittäin tyytyväinen ja motivoitunut. Pohjaa työhön löytyy koulutuksesta: Lehtomäki on valtiotieteen kandidaatti ja kauppatieteen maisteri. Vieraista kielistä vahvimmat hänellä ovat englanti ja venäjä.

Kauppa ja kehitys tukevat toisiaan

Ulkomaankauppa- ja kehitysasiat eivät ole aiemmin Suomessa olleet saman ministerin hoidossa. Lehtomäen mukaan asioiden yhdistämisestä on etua. Kehitystä voidaan tukea kaupan keinoin ja toisinpäin.
- Konkreettisesti asiat yhdistyvät esimerkiksi maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelukierroksella Cancunissa syyskuun puolivälissä. Kauppapoliittinen neuvottelukierros on nimetty kehityskierrokseksi, Lehtomäki kertoo.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä Lehtomäki on ollut tähän mennessä matkoilla vähintään kerran viikossa. Perheetöntä ministeriä reissaaminen ei pahemmin rasita.
- Ulkomaankauppaa ja kehitystä ei vain voi hoitaa työhuoneesta käsin, hän toteaa. Kuvaavaa on, että huhtikuussa alkaneen ministeriuransa aikana hän ei ollut vielä ehtinyt nojata työtuolinsa selkänojaan ennen kuin valokuvaaja pyysi niin tekemään.

Oma paikka on otettava

Anneli Jäätteenmäen hallituksen muodostamisen jälkeen Lehtomäkeen kiinnitettiin huomiota hallituksen kuopuksena. Huomio ei ole haitannut häntä erityisemmin.
- Se nyt vaan on fakta, että olen hallituksen nuorin. Ei sitä ainakaan itse koko ajan mieti, että minkäs ikäinen nyt olenkaan. Ulkomaankauppaa hoitaessaan hän on huomannut, että ministeri-instituution pohja on vahva, eivätkä muutkaan tuijota siihen, minkä ikäinen tai näköinen ihminen työtä hoitaa.
- On itsestäkin kiinni, että miten sen paikan ottaa. Jos jää takanurkkaan ujostelemaan, niin varmaan saa siellä pysyäkin.

Lehtomäki ei ole takanurkassa ujostelija työssä eikä vapaa-ajalla. Hän on ehtinyt jo niittää mainetta hallituksen karaoketähtenä. Juhannuksen EU-huippukokouksessa Thessalonikissa hän viihdytti laulattamalla koko suomalaista kokousväkeä. Karaoken laulaminen on ministerille kuitenkin harvinaista huvia.
- Ei tässä ole pahemmin aikaa karaokebaareissa notkua, hän sanoo.

Omia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita olisi kuitenkin Lehtomäen mukaan turha yrittää sulkea pois, vaikka ministerintyöhön on tullut valituksi.
- Ei näitä tehtäviä pysty tekemään muuten kuin olemalla se, mikä on, hän päättelee. Viikonloppuna alkavalla kesälomallaan Lehtomäki aikoo hautautua dekkaripinon kanssa kesämökin rauhaan.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.