Mainos

Lehtomäki: Suomen rooli Itämeren suojelussa merkittävä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki sanoo MTV3:n haastattelussa, että Suomen vaikuttamismahdollisuudet Itämeren suojelutyössä ovat suuret. Tiedeyhteisöltä ympäristöministeri toivoo yhtenäistä tietoa saastetilanteesta ja puhdistushankkeista suojelutyön helpottamiseksi.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) uskoo vakaasti Itämeren tulevaisuuteen. SuomiAreenassa Porissa puhuneen Lehtomäen mukaan Itämeren puhdistamisoperaatiosta on jo nyt saatu hyviä tuloksia, mutta haastetta riittää edelleen. Ympäristöministeri luottaa puhdistamisessa rantavaltioiden ja asukkaiden yhteistyöhön.

- Kotimaiset toimenpiteet ja kansainvälinen yhteistyö ovat kaiken a ja o. Tarvitaan eri toimijoiden: julkisen ja yksityisen, yritysten ja tavallisten ihmisten sekä kansalaisjärjestöjen toimia. Valitettavasti meillä on isot haasteet vielä edessämme, Lehtomäki selventää.

Itämeren rantavaltioiden erilaisuus tuo Lehtomäen mukaan vaikeutensa suojeluun, mutta yhteistyömalleilla eteneminen onnistuu.

- Ei osoitella sormilla ketään, vaan nähdään yhteinen intressi ja toimitaan sen eteen. Toimitaan yhdessä, niin sillä polulla päästään eteenpäin, Lehtomäki sanoo.

"Suomi toimii herättelijänä ja rahoittajana"

Suomella on Itämeren suojelussa ympäristöministerin mukaan kaksi ero roolia.

- Suomalaisten on hyvä toimia herättelijöinä ja rahoittajina. Kyllä me näihin isoihin Itämeri-hankkeisiin pystymme keräämään siemen- ja kannustinrahaa. Sitten tietysti, jos yksityinen sektori on kiinnostunut tulemaan mukaan, niin sen rooli on siinä, että se pystyy toimimaan nopeasti. Julkinen sektori toimii yleensä aina melko hitaasti.

Suomi on Lehtomäen mukaan pieni tekijä saastuttamisessa, mutta vaikuttamismahdollisuudet suojelu- ja puhdistamistyössä ovat suuret.

- Meidän rannikkovetemme, jotka tälläkin hetkellä kiinnostavat mökkiläisiä, missä kunnossa se rantavesi on, niin siinä meidän omat päästömme ovat ratkaisevassa asemassa. Koko Itämerta silmällä pitäen Suomen päästöt ovat hyvin pienet. Kotimaisten päästöjen osalta meidän pitää katsoa, että näitä meidän jätevesiä ei pääse puhdistamattomina Itämereen ja huolehtia myös maatalouden päästöistä, Lehtomäki listaa.

Ympäristöministeri toivoo tiedeyhteisöltä yhtenäistä tietoa saastetilanteesta ja puhdistushankkeista suojelutyön helpottamiseksi.

- Kun eri kanavaa pitkin tulee tietoa, niin niissä on aina vähän erilaisia painotuksia. Se mitä joku taho korostaa, että tämä on se paras keino, niin joku toinen taho kyseenalaistaa sen. Yksittäiselle ihmiselle on tärkeää saada mahdollisimman yksinkertaiset ohjeet.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.