Mainos

Lehtomäki: Jätevesivaatimusten lieventämistä täytyy pohtia

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) sanoo, että jätevesien päästörajoitusten lieventämistä on pohdittava. Haja-asutusalueiden jätevesien puhdistusvaatimuksia tiukennettiin kuusi vuotta sitten.

- Silloin kun päästörajat on asetettu, on ollut kyllä perustavanlaatuista tutkimusta siitä, millaisiin arvoihin päästään, hän kuitenkin sanoo.

Poliitikot ja kiinteistönomistajat ovat arvostelleet asetusta liian tiukaksi. Kokoomuksen kansanedustaja teki sen kumoamiseksi peräti lakialoitteen, joka on tällä hetkellä ympäristövaliokunnan käsiteltävänä.

Viimeksi aihe puhutti pari viikkoa sitten, kun TM Rakennusmaailma -lehti julkaisi vertailun, jossa puhdistuslaitteissa ilmeni puutteita. Vain yksi kahdeksasta pienpuhdistamosta poisti jätevedestä riittävästi ravinteita. Heräsi kysymys siitä, riittävätkö laitteiden tehot asetuksen vaatimuksiin.

Ympäristökeskuksen testeissä hyvät tulokset

Johtava asiantuntija Erkki Santala Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että Ympäristökeskuksen testeissä laitteet ovat toimineet hyvin. Asetusta valmistelemassa ollut Santala huomauttaa, että lehden vertailussa tulokset on saatu talvikaudelta, jolloin mikrobiologiset prosessit lähtevät huonosti käyntiin. Puhdistamo tarvitsee aikaa käynnistymiseensä.

Lehtomäkikin toteaa, että nyt on edettävä rauhallisesti. Hänen mukaansa ensimmäisenä on selvitettävä, mistä asetusta edeltävien tutkimusten ja lehden tutkimusten välinen ero johtuu.

Santala peräänkuuluttaa myös menetelmien testausta, sillä Ympäristökeskus testaa laitteita vain valmistajien tilaustyönä. Jatkuva puolueeton seuranta puuttuu.

- Laitteita pitäisi seurata nimenomaan normaalissa käytössä, jotta nähtäisiin, ovatko ne silloin herkempiä kuin testiolosuhteissa, hän sanoo.

Ajatus heräsi Ympäristökeskuksessa jo vuosia sitten, mutta sille ei toistaiseksi ole saatu rahoitusta.

Lehtomäki mainitsee, että myös testaamista on syytä miettiä. Hän kuitenkin huomauttaa, että viranomaisen velvoittaminen testauksen ylläpitäjäksi ei ole yksinkertainen asia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.