Lehtomäki: Ilmastoneuvotteluista tulee vaikeat

Kööpenhaminan suuri ilmastokokous lähestyy, mutta viime viikolla loppuneiden Bangkokin alustavien neuvotteluiden tulos jäi monen asiantuntijan mukaan laihaksi.

Maailman johtajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että tilanne on jo hälyttävä, ja jotain on tehtävä ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi, nopeasti. Silti vyyhdin ratkaiseminen vaikuttaa todella vaikealta.

Huomenta Suomessa vieraillut ympäristöministeri Paula Lehtomäki muistuttaa, että jokainen maa katsoo asiaa omasta perspektiivistä.

- Meillä on lukuisia suuria asioita, jotka olisivat jo yksinään vaikeita ratkaista, saati nyt kun ne ovat osana isoa kokonaisuutta. Yksi iso kysymys on rahoitus - kuka maksaa ilmastonmuutoksen aiheuttamat toimenpiteet. Lisäksi kysymykset siitä, kuinka paljon teollistuneet maat ja kehittyvät kehitysmaat vähentävät päästöjään ja kuinka kehitysmaita tuetaan sopeutumaan ilmastonmuutokseen, ovat valtavan isoja asioita.

Afrikka vaatii miljardikorvausta

Esimerkiksi Afrikan Unioni ilmoitti eilen, että Afrikan valtiot aikovat vaatia rikkailta mailta miljardien eurojen korvauksia vahingoista, joita ilmaston lämpeneminen aiheuttaa Afrikalle. Valtiot esittävät vahingonkorvausvaatimuksen joulukuussa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa.

- Heidän perusteensa on sillä tavalla oikeutettu, että kyllähän teollistuneet maat ovat pääosin vastuussa tästä ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. On totta, että kehitysmailla itsellään on pieni rooli ilmiön aiheuttamisessa, ja kuitenkin heitä muun muassa kuivuuden lisääntyminen kohtelee kaltoin. Kyse on kuitenkin isoista summista, joten ihan yksinkertaisesta jutusta ei ole kyse.

Lehtomäki kuitenkin uskoo, että Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluista tulee vaikeat.

- Uskon, että meillä on mahdollisuus päästä yhteisymmärrykseen keskeisistä asiasisällöistä. Ehkä sitten tällainen yksityiskohtainen sopimus niin aivan kaikista detaljeista ei varmaan Kööpenhaminassa ei pystytä sopimaan. En usko, että tämä afrikan unionin uusi avaus sinänsä muuttaa tätä neuvotteluasetelmaa, koska kyllä nämä argumentit ovat olleet neuvottelupöydissä aiemminkin esillä.

Kaikkien panosta tarvitaan

Ympäristöministeri Lehtomäen mielestä kaikkia maailman maita ei ilmastoneuvotteluissa voida vetää samalle viivalle, koska maiden vastuut ilmiön syntymiseen ovat erilaisia. Myös kyky toimia ilmastonmuutoksen kourissa vaihtelee erittäin paljon.

- On kuitenkin tärkeää, että aivan kaikki maat ovat näissä talkoissa mukana. Ilman kaikkien panosta emme pysty pysäyttämään tätä kehitystä, ja toimenpiteet jäävät vaillinaisiksi.

Lehtomäki muistuttaa, että vuoteen 2050 maailman pitäisi pystyä vähentämään päästöjä huomattavan paljon.

- Suomessakin ollaan hyväksymässä tällä viikolla tulevaisuuselonteko, joka tähtää 80 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2050 mennessä. Meidän pitää siis totaalisella tavalla pystyä muuttamaan yhteiskuntakehitystä. Se tehdään ennen kaikkea energiasektorilla, mutta myös arkipäivän elämänmuutoksilla, esimerkiksi jätteidenkäsittelyn tehostamisella.

Ympäristöministeri Lehtomäen mukaan ainakin hiilestä energianlähteenä pitää siirtyä pois, mutta ei ota tarkkaa kantaa vaihtoehtoisista energiamuodoista.

- Siinä on useampia vaihtoehtoja. Suomessa varmaankin ydinvoima on yksi niistä vaihtoehdoista. Liikenteessä pitää tulevina vuosina päästä ehdottomasti päästöttömyyteen, eli vanhoista polttomoottoriautoista on päästävä eroon.

Lehtomäki toivoo, että lainsäädännön keinoin pystyttäisiin vauhdittamaan tätä kehitystä, vaikka muutos lähteekin uudenlaisen teknologian kehittämisestä.

"Suomen päästötähtäin on 80 prosentin pudotus vuoteen 2050 mennessä."

Katso ympäristöministeri Paula Lehtomäen haastattelu (Huomenta Suomi 12.10.2009)

Lue myös:

    Uusimmat