Mainos

Lehtitieto: Kaksi miljoonaa nälkäkuolemaa Pohjois-Koreassa

Pohjois-Koreaa koetteleva elintarvikepula on pahenemassa, ja nälkään on kuollut jo noin kaksi miljoonaa ihmistä. Näin arvioi nimettömänä esiintyvä pohjoiskorealainen virkamies Hongkongin valtalehden South China Morning Postin haastattelussa tänään.

Lehti käsitteli Pohjois-Korean nälänhätää laajasti verkkopainoksessaan. Sen mukaan kuolleita pohjoiskorealaisia löytyy usein myös kiinalaisen rajakaupungin Changbaishanin kaduilta.
-Olen matkustanut eri puolilla maata. Niin monet kuolevat, ettei kukaan viitsi enää pitää lukua kuolemista, hallitsevaan työväenpuolueeseen kuuluva virkamies kertoi. Hän arvioi, että nälkään olisi kuollut noin kaksi miljoonaa pohjoiskorealaista eli kymmenisen prosenttia Pohjois-Korean väestöstä. Myös muut pakolaiset esittivät samansuuntaisia lukuja ja arvelivat, että lisäksi toinen kymmenen prosenttia on ilman ruokaa.

Ruumiita kaduilla

Kiinalaisen Changbaishanin asukkaat kertovat, että jäätyneiden pohjoiskorealaisten ruumiita löytyy usein kaupungin kaduilta. Paikalliset arvioivat, että rajan toisella puolella sijaitsevan Hyesanin väkiluku on noussut 200 000:sta noin 220 000:een ihmisten virratessa sinne Kiinaan pääsyn toivossa. Changbaishan sijaitsee Kiinan ja Pohjois-Korean rajana toimivan Yalu-joen varrella. Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka moni pohjoiskorealainen on jo paennut rajan yli. Eräiden arvioiden mukaan pakolaisia olisi noin 40000. Epätoivoiset pohjoiskorealaiset ovat South China Morning Postin mukaan turvautuneet ryöstelyyn Kiinan puolella saadakseen ruokaa.

Kaaderit vievät avustukset?

Lehden haastattelema virkamies sanoi, ettei suurin osa kansasta ole saanut hätäapuviljaa julkisen jakelun kautta lähes kahteen vuoteen. Pohjoiskorealaiset epäilevät, että hallitsevan kommunistipuolueen toimihenkilöt kääntävät avustukset omiin taskuihinsa. Avustusjärjestöt kuitenkin uskovat, että elintarvikeapu menee perille sitä tarvitseville. YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP vetosi viime viikolla avustajamaihin saadakseen runsaan kahden miljardin markan arvosta varoja nälänhädän torjumiseen Pohjois-Koreassa. Järjestön mukaan ruokatarpeet Pohjois-Koreassa voivat loppua huhtikuussa. WFP ilmoitti tarvitsevansa vajaat 658 000 tonnia elintarvikkeita 7,5 miljoonalle pohjoiskorealaiselle. Viime vuonna WFP jakoi hätäapua 4,7 miljoonalle pohjoiskorealaiselle. Yhdysvallat on ilmoittanut lahjoittavansa 200 000 tonnia elintarvikkeita jaettavaksi Pohjois-Koreassa.

Kansainvälinen Punainen Risti, joka aloitti elintarvikeavun Pohjois-Koreaan syyskuussa 1995, valmistautuu jakamaan ruokaa puolen vuoden ajan runsaalle 300 000 ihmiselle. Punainen Risti tukee myös Pohjois-Korean terveydenhuoltosektoria ja auttaa ihmisiä selviämään talven kylmyydestä. Punaisen Ristin avustusohjelmaan kuuluu kaikkiaan 3,5 miljoonaa pohjoiskorealaista.

Suomen Punaisen Ristin kautta Pohjois-Koreaan meni viime vuonna avustuksia 3,45 miljoonaa markkaa. Ruoka- ja terveyssektorille suunnatuista avustuksista 950 000 meni SPR:n katastrofirahastosta ja 2,5 miljoonaa ulkoministeriön varoista. Pohjois-Korean elintarviketilanne huonontui rajusti vuosina 1995 ja 1996 sattuneiden rajujen tulvien jälkeen. Niitä seurasi viime vuonna paha kuivuus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.