Mainos

Lehtitalot kaipaavat päätoimittajia toimitusten sisältä

Päätoimittajia pitäisi kasvattaa nykyistä enemmän toimitusten sisällä. Monen lehtitalon mielestä omaa väkeä koulutetaan aivan liian vähän tulevaisuuden tehtävänvaihtoa ajatellen.

Talous- ja johtamisoppeja kaivataan lisää myös toimittajakoulutukseen, jossa ne ovat lapsipuolen asemassa.

Suomalaiset päätoimittajat ovat vaihtuneet kovaa tahtia viime vuosina, kun vanha kaarti on lähtenyt eläkkeelle.

Taustalla sukupolvenvaihdos

Monessa maakuntalehdessä paikka on kuitenkin edelleen auki, eikä sopivaa viranhoitajaa tunnu löytyvän. Esimerkiksi Lapin Kansa on haeskellut uutta päätoimittajaa eläkkeelle siirtyvän tilalle viime syksystä saakka.

Turun Sanomissa ja Länsi-Suomessa puolestaan annettiin pikaiset lähtöpassit vasta valituille päätoimittajille ja uusia etsitään.

Uusin päätoimittajan paikka paikka avautui perjantaina, kun Kansan Uutiset kertoi päätoimittajansa siirtyvän johtajaksi vakuutusyhtiö Turvaan.

Sanomalehtien liitossa uskotaan, että hyviä päätoimittajia riittää Suomessa vastaisuudessakin. Johtaja Jukka Holmberg arvelee maakuntalehtien pulmien olevan vain yksittäistapauksia.

-Paikat tulevat varmasti täytetyiksi, ja niistä käydään jopa kovaa kilpailua. Päätoimittajien vaatimukset lisääntyvät, ja moniin paikkoihin liittyy myös talousvastuu. Ne ovat entistä kovempia paikkoja, Holmberg sanoo.

Matkalaukkuelämä tuskin lisääntyy

Moni lehti hakee johtajansa talon ulkopuolelta, usein pääkaupunkiseudulta. Ulkopuolisella rekrytoinnilla haetaan uutta näkemystä, kenties myös hyviä yhteiskuntasuhteita, Holmberg arvioi.

-Jos lehdessä on ollut sama päätoimittaja jopa vuosikymmeniä, siellä ei luontevasti kasva seuraajaa, koska vaihtumiseen on niin pitkä aika.

Osa päätoimittajista ei muuta uuden työnantajansa paikkakunnalle, vaan elää matkalaukkuelämää kahden kaupungin välillä. Jos muuttamista edellytetään, se voi jopa vaikeuttaa päätoimittajan löytämistä.

Holmberg ei kuitenkaan usko ilmiön lisääntyvän, sillä päätoimittajan on tärkeää sitoutua lehteensä ja alueeseen, jolla se ilmestyy.

Lapin Kansaan uutta päätoimittajaa on haettu viime syksystä saakka - ensin avoimella haulla, sitten headhunterin avulla, kun kustantaja ei ollut tyytyväinen ensiksi saatuihin hakijoihin.

Holmbergin mielestä lehdet ovat eriarvoisessa asemassa sijaintinsa perusteella. Pääkaupunkiseudulle on aina helpompi löytää hakijoita kuin maakuntiin.

Lapin Kansaa kustantavan Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne vakuuttaa, ettei päätoimittajan rekrytoiminen Rovaniemelle ole vaikeaa. Hän lupaa nimitysuutista kenties jo tämän kuun aikana.

Johtamisoppeja tulisi lisätä

Myös Salon Seudun Sanomien päätoimittaja Jarmo Vähäsilta uskoo, että hänelle löydetään hyvä seuraaja eläkkeellelähdön lähestyessä.

-Ainakin tähän asti päätoimittajuus on houkutellut niin paljon, että työn perään lähdetään muuallekin, Vähäsilta sanoo.

Hän pitää kuitenkin ongelmallisena sitä, ettei yliopistojen toimittajakoulutukseen kuulu esimiesoppeja, vaikka toimittajat muuten ovatkin hyvin koulutettuja.

Alma Median Telanteen mielestä toimituksiin pitäisi luoda urapolkuja osaaville toimittajille. Samalla vuosikymmenien mittaisista päätoimittajuuksista voitaisiin luopua ja työkiertoa lisätä.

Telanne on STT:n hallituksen puheenjohtaja. STT tavoitteli myös Turun Sanomien toimitusjohtajaa mutta ei saanut häneltä kommenttia soittopyynnöistä huolimatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.