Mainos

Lehtinen ja Kääriäinen: Itä- ja pohjoissuomalaiset kuninkaan tekijöitä

Pitkän linjan poliitikko keskustan Seppo Kääriäinen ja vahva demarivaikuttaja Lasse Lehtinen myöntävät molemmat, että seuraavan kierroksen ehdokkaasta ei ole vielä tehty päätöstä.

– Tämä on punamultamiehelle vaikea paikka, Kääriäinen tuumailee.

– On se myös sinupunamiehelle vaikeaa, Lehtinen jatkaa.

Toinen kierros tulee molempien mielestä olemaan haasteellinen, sillä nyt ehdokkaiden osaamista punnitaan aiempaa tarkemmin.

– Minulle henkilökohtaisesti ratkaisevaa on ehdokkaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen, ja uskon, että suomalaiset laajemminkin arvostavat presidentin ulkopoliittista osaamista, Kääriäinen sanoo.

– Vaikeushan on tietenkin siinä, että monelta on pudonnut oma ehdokas pois pelistä ja silloin ruvetaan miettimään, että kumpaa näistä jäljellejäävistä haluamme katsella seuraavat kuusi vuotta, Lehtinen jatkaa.

Kummalla ennakkosuosikin paineet?

– Ääniä räknäämällä, Niinistö on ennakkosuosikki. Mutta suomalaisten äänestysperiaatteet ovat muuttumassa, enkä siksi uskalla alkaa ennakoimaan kummankaan puolesta, Kääriäinen pohtii.

– Mutta toisaalta Haavistolla on yllättäjän etu. Haastaja saa aina mediassa ylimääräistä nostetta, mutta riittääkö se sitten loppuun saakka, Lehtinen kysyy.

Väyryseltä jääneet äänet erittäin merkittäviä

Molemmat toisen kierroksen ehdokkaat aloittavat kampanjakiertueensa pohjoisesta, Väyrysen mailta. Molemmat poliitikoista uskovat, että Pohjois- ja Itä-Suomen äänestäjillä on erittäin ratkaiseva vaikutus toisen kierroksen tulokseen.

– Keskustan, mutta myös vasemmiston äänet ovat tärkeitä. Näiden luottamus pitää voittaa ja se ei ole ihan yksinkertainen asia.

Lehtinen nostaa esiin äänestysvilkkauden.

– Jos Itä- ja Pohjois-Suomessa äänestetään vilkkaasti, sillä on merkitystä, koska yksi tapa reagoida on myös jäädä kotiin.

– On suuri riski, että siellä äänestysprosentti jää hyvin alhaiseksi, Kääriäinen jatkaa.

Hän selventää, että äänestysasetelma on monelle maakunnan äänestäjälle sen verran outo, että kumpikaan ehdokas ei tunnu ihan omalta.

– Myös pettymys Väyrysen häviöstä saattaa painaa, Lehtinen jatkaa.

Vahvuudet ja heikkoudet:

Kun pohditaan ehdokkaiden vahvuuksia, Niinistön kohdalla ykköseksi nousee usein hänen talousosaamisensa. Niin nytkin.

– Sauli on talousmies ja mainostaa itseään suomalaisen työn edustajana, se on kyllä vahva sana, Kääriäinen tiivistää.

– Niinistöhän on ollut jo kuusi vuotta presidenttiehdokas monen suomalaisen mielessä, vaikka virallisesti hän ilmoitti siitä aika myöhään.

Haavistossa Lehtinen näkee Ahtisaarta.

– Hänessä on samaa karismaa, jota Ahtisaarella oli aikoinaan. Hän on ollut maailmalla ja tekemisissä globaalien asioiden kanssa.

– Hänhän kutsuu itseään kampanjassa sovittelijaksi ja sillä on erittäin hyvä kaiku suomalaisten korvissa.

Katso Seppo Kääriäisen (kesk.) ja Lasse Lehtisen haastattelu: (Huomenta Suomi 24.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.