Mainos

Lehtinen: Ei solidaarisuusveroa insinöörin palkoille

Veronmaksajain keskusliitto uskoo, että huomenna alkavasta hallituksen kehysriihestä tulee maltillisia talouspäätöksiä.

Toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mielestä leikkauksilla ja kiristyksillä uhkaileminen on rauhoittunut, mitä lähemmäs budjettipäätösten tekoa on tultu.

Hänen mukaansa syy on se, että pahimmat uhkakuvat valtiontalouden osalta ovat lieventyneet ja ylimitoitettu pessimismi talouskehityksen kohdalla on vähentynyt.

- Parin miljardin leikkaus-kiristyskokonaisuuspaketti ripoteltuna koko jäljellä olevalle vaalikaudelle riittää aivan hyvin tässä tilanteessa, Lehtinen laskee MTV3:n Huomenta Suomessa.

Lehtinen uskoo, että jopa tyydyttävällä talouskehityksellä budjettipaineet pienenevät uskottavasti parin miljardin sopeuttamispaketilla eikä valtion velka enää kasva.

- Täytyy muistaa, että vuoden 2009 romahdus oli aivan ainutkertainen: kansantalous meni kahdeksan prosenttia alas. Olemme päässeet siitä yli velkaantumalla.

- Nyt pitää rauhoittaa velkaantumista pala ja aste kerrallaan, mutta ei niin kovilla toimilla, että ajetaan maa uudelleen taantumaan.

Alv:n nostolla ei dramaattista vaikutusta

Lehtisen mukaan maltilliset korotukset arvonlisäverojen puolella eivät tule näkymään dramaattisesti kuluttajahinnoissa. Hän itse säästäisi nostamalla arvonlisäveroa.

- Olen sitä mieltä, että jos teemme parin miljardin sopeutuspaketin, josta esimerkiksi miljardi pitäisi verojen kautta kerätä kolmen vuoden aikana, niin on varsin vaikea kiertää sitä, etteikö arvonlisäveroa nostettaisi.

- Maksimikorotus yleisessä arvonlisäverokannassa on mielestäni yksi prosenttiyksikkö. Nyt yleinen arvonlisäverokanta on 23 prosenttia. Jos se nostettaisiin 24 prosenttiin, se olisi yli puoli miljardia euroa rahaa valtion kassaan ja silti sillä olisi varsin maltillinen vaikutus hintatasoon.

Lehtinen uskoo myös, että tulevaisuudessa jonkinlainen solidaarisuusvero tulee menemään läpi poliittisista syistä.

- Sen pitäisi kohdistua sitten jo todella suuriin tuloihin, ei semmoisiin tavallisiin kuten lääkärin ja insinöörin tuloihin joihin jo osaavalla työllä voi päätyä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.